5x lief zijn voor jezelf

Voor vrouwen is het nog wel eens lastig om van zichzelf te houden. Je vergelijkt jezelf met Victoria’s Secret modellen, maar ook met andere vrouwen op straat, in de sportschool en natuurlijk op de dansvloer. Is ze mooi? Heeft ze ook een mooi figuur? Mooier dan het mijne? En dan moeten we ook nog aan onze verwachtingen voldoen. Want vroeger dacht je dat als je bijna 30 zou zijn je een koophuis had en je droombaan, droomkinderen en een killer body en natuurlijk een yummy hub’ in de keuken. Maar wat als dat allemaal nou eens anders uitpakt? Kun je dan niet meer gelukkig zijn? Weg met alle verwachtingen! Bedenk je wat je écht wil en geniet van je leven, hoe moeilijk je het soms ook hebt. Zo doe je dat:

1. Wees lief voor jezelf
Wees niet zo streng voor jezelf. Het is oke om een hele dag in een pyjama door te brengen, een avondje sportschool over te slaan of om tegen jezelf te zeggen dat je iets goed doet of dat je er leuk uitziet vandaag. Het helpt! Lach naar jezelf in de spiegel en ga positief de dag in.

2. Doe geen dingen tegen je zin in
We moeten vooral heel veel. Niet alleen op werkgebied, in relaties of qua uiterlijk. Maar we spreken ook nog eens constant met vrienden af. Maar kijk eens kritisch naar de vrienden en/of kennissen waar jij je tijd en energie aan besteedt. Zijn dat echte vrienden? Denk je dat ze er voor je zijn als er iets ergs met je is? Maak een lijstje van maximaal 7 mensen die jij als echte vrienden ziet en zorg dat zij naast jezelf op de eerste plek komen. Kom je uit op meer dan tien mensen? Dat is te veel!

3. Houd je dromen voor ogen
Wat wil je écht in je leven? Je diploma halen, maar daarna? Houd je dromen voor ogen. Wil je veel reizen? Zorg dat je dat ook echt gaat doen; spaar en werk en ga ervoor! Wil je een marathon lopen? Waarom begin je niet vandaag nog met trainen? Jij bent de enige die jouw dromen waar kan maken, niemand anders gaat dat doen. En wanneer je dromen uitkomen, zul je je heel gelukkig voelen. Maar je moet ook genieten van de weg er naartoe:

4. Geniet van het nu
Dat klinkt heel zweverig, maar dat is het niet. We kijken al snel vooruit en vergeten wel eens dat we nú leven. Zorg dat je geniet met de mensen van wie je houdt, dat je met een goed humeur op je werk zit en dat ook als het even minder gaat, je toch humor zoekt in een vervelende situatie. Kijk om je heen, kijk soms even naar de lucht of naar de ochtendmist en adem diep in. Hoe bewuster je bent, hoe rustiger je vaak in je hoofd wordt.

5. Laat het gaan
Piekeren, de één doet het de hele dag door en de ander probeert voor het slapengaan de gedachtenstroom te stoppen. Soms helpt het om al die gedachten even te laten komen en het vervolgens te accepteren. Maar gevoelens als spijt, angst, schuld of boosheid maken je geen gelukkiger mens. Laat het gaan; so be it! Morgen is er weer een nieuwe dag. Al jouw gepieker gaat niets, maar dan ook niets aan een situatie veranderen. Laat het gaan!

 

Dit artikel verscheen eerder op Ze.nl

17 Comments

 1. Yasmina 27 februari 2014 at 17:35

  Wauuw dit is zo een mooi stukje geschreven. Het slaat precies op de situatie waar ik nu in zit. Thnx voor de tips en de motiverende quotes!

  View Comment
 2. Nienke 27 februari 2014 at 18:16

  Waarom heb je dit gekopiert van Ze.nl ??

  View Comment
  • iliveoncoffee.nl 27 februari 2014 at 18:54

   Esmee schrijft voor ze.nl! Ze heeft het dus gewoon zelf geschreven en ook op haar eigen blog gepubliceerd 😉

   View Comment
  • Esmée Noëlle 27 februari 2014 at 19:17

   Hahaha, ik heb het inderdaad zelf geschreven. Ik schrijf het voor Ze.nl, zij publiceren het eerst en daarna komt het ook op WorkThatEs.nl, zodat mijn lezers het ook kunnen lezen!

   View Comment
 3. Marieke 27 februari 2014 at 18:45

  Goed stuk babe! Veel herkenbare dingetjes ook… Maar working on it!

  View Comment
 4. Silvia 27 februari 2014 at 19:45

  Thanks, wat een inspiratie 🙂 🙂

  View Comment
 5. Cindy 27 februari 2014 at 19:55

  Wat een mooi artikel, inspiratie!

  View Comment
 6. Lauriëtte 27 februari 2014 at 23:13

  Mooi! Precies beschreven zoals ik nu in het leven probeer te staan. (Niet altijd even makkelijk, maar je moet ergens beginnen ;))

  View Comment
 7. Margot 28 februari 2014 at 08:36

  oooh dat piekeren daar heb ik nu toch wel eens zo ontzettend veel last van! Soms denk ik dat die gedachten pas allemaal op komen zetten als ik in mijn bed kruip!

  En ja dat houden van jezelf, daar heb ik het nogal lastig mee. Ik was afgelopen zomer echt heel veel verdikt. Ik propte me gewoon met alles vol. Het kon me precies niet veel schelen. Ondertussen weer fervent aan het hardlopen en is er 4 kilo af. Meer dan de helft van mijn broeken kan ik niet meer dragen en natuurlijk zie ik in de spiegel dat ik er beter uitzie, maar sommmige dagen vind ik het nog altijd onvoldoende…

  View Comment
  • annemijn 1 maart 2014 at 09:51

   Volgens mij moet jij juist heel trots zijn dat er al 4 kilo af is! En je ziet er beter uit, je zegt het zelf al!
   Ga zo door!

   View Comment
 8. Manon 28 februari 2014 at 14:05

  Wauw, mooi stukje 🙂 Komt heel bekend voor.

  View Comment
 9. Angelique 1 maart 2014 at 12:38

  Mooi artikel 🙂 Soms moet je er weer even aan herinnerd worden!

  View Comment
 10. Lisanne 2 maart 2014 at 23:19

  Fijn artikel. En vooral de laatste quote is mooi!

  View Comment
 11. Datmeisje 10 maart 2014 at 13:21

  Wat een mooi stukje! Net wat ik even nodig had om weer tot rust te komen en in te zien dat ik voor mezelf leef, en niet voor anderen. Thanks!

  View Comment
 12. Peej 16 april 2014 at 19:13

  AWW…

  View Comment
 13. Ellen 24 oktober 2014 at 07:52

  Ik heb dit stukje al zo vaak gelezen. Helpt mij heel erg! Thanks!

  View Comment

Comments are closed.