Deze week sta ik in Viva met een interview over acne en dan vooral over de zichtbaarheid daarvan op mijn kanalen. Ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken, het is een huidprobleem waar ik al jaren mee deal en waarvan ik het belangrijk vind dat het zichtbaar blijft. Zichtbaar ja, want dat is het niet vaak meer door apps als Facetune, die hartstikke fijn zijn om je foto’s net even wat mooier te maken, maar die er wel voor zorgen dat het lijkt alsof we allemaal ontzettend gladde huidjes hebben, wit oogwit en felgekleurde ogen. Niet echt bevorderlijk voor mensen met acne, want je voelt je vaak al heel onbegrepen en onzeker.

2006-2013
Even een stukje terug in de tijd: in de puberteit had ik wel puistjes, vooral aan weerszijden van mijn neus en een beetje op mijn voorhoofd, maar écht acne wil ik het niet noemen. Op mijn zeventiende ging ik aan de pil, maar ik kreeg er veel hoofdpijn van en mijn puistjes bleven. Toen las ik op het Ellegirl forum over de Yasmin pil, de wat lichtere Diane-zus, en de werking daarvan tegen acne. En welja: ik kreeg er een prachtig droomhuidje van. Op mijn 23e stopte ik er mee, want single, gezond aan het leven, waarom zou ik iedere dag die hormonen slikken? Dat heb ik geweten! Mijn acne werd erger dan ooit en bleek ook cyste-acne; pijnlijke onderhuidse ontstekingen die flinke littekens achterlaten. Doordat ik heftige menstruatiepijnen kreeg (zo erg dat ik flauwviel van de pijn), bezocht ik de gynaecoloog. Zij vermoedde endometriose; er zou baarmoederslijmachtig weefsel buiten mijn baarmoeder groeien. Op een inwendige echo kon ze zien dat ik -gelukkig- nog geen cystes had gevormd, maar alleen met een kijkoperatie kunnen ze zien of er wel littekenweefsel en/of verklevingen waren ontstaan. Die kijkoperatie doen ze weer alleen als je zwanger wilt worden en dat moeilijk gaat en dat wilde ik als 23-jarige vrijgezel nog helemaal niet. Haar advies: zo snel mogelijk een Mirena-spiraal of terug aan de pil. Ik had nog een pilstrip liggen, was die cyste-acne helemaal beu en zo begon ik weer.

2017, tweede poging stoppen met de Yasmin-pil
Tot half 2017. Inmiddels was ik vier jaar samen met Friso, woonden we alweer een tijd samen en hadden we het over kinderen. Niet dat we op dat moment al een poging wilden doen, maar over een jaar wellicht wel. En zo stopte ik eind april 2017 plotseling met de pil. Ik wilde ontpillen, kijken wat er met mijn huid zou gebeuren en proberen daar met de juiste begeleiding vanaf te komen, zonder aan de roaccutane te hoeven, omdat dat dat zo’n heftig middel is, dat je tijdens de behandeling en vlak erna niet zwanger mag worden.

Huidtherapeut 
De eerste weken ging het goed, mijn huid bleef rustig, maar na zo’n twee maanden begon de acne te ontstaan. Ik maakte een afspraak bij de net geopende Skin Kliniek van Annelijn van Ierland, de huidtherapeute die me ook van een groot deel mijn littekens uit 2013 had geholpen. Zij adviseerde mij een combinatie van behandelingen: een maandelijkse peeling met een mix van salicylzuur en glycolzuur, IPL en laseren. En zo geschiedde. Ik merkte direct verschil! Wel wisselde het door mijn cyclus, dus de ene week kon ik ineens weer een paar flinke ontstekingen hebben en de andere week bleef het glad. Maar door de behandelingen werd de roodheid minder en was het een stuk oppervlakkiger dan de onderhuidse cystes die ik anders krijg.

Orthomoleculair arts
Daarnaast kreeg ik een health check en intake bij orthomoleculair arts Franca van der Smit van Refleqt Clinic. Zij schreef me verschillende supplementen toe en adviseerde mij mijn bloed te laten checken op gevoeligheden voor voedsel. Uit die test kwam heel duidelijk dat ik heel gevoelig was voor gluten en gluten hebben weer een grote invloed op je hormoonbalans. Naast mijn acne, was mijn cyclus enorm lang (meer dan 60 dagen heb ik wel eens gehaald), dus ook al wilde ik eigenlijk niet glutenvrij eten; ik ging het toch doen. Een half jaar sprak ik af met Franca. Daarnaast adviseerde ze me op te passen met koemelk en over te stappen op geitenyoghurt. Even flink wennen dus, maar ik merkte al snel verschil in hoe ik me voelde. En als ik terugdenk aan 2013, waarbij ik volop aan fitness deed en dus bakken kwark en bekers eiwitshakes (met koemelk) nam, denk ik dat die laatste tip echt goed is geweest. Ook mijn huid knapte langzaam maar zeker op, in combinatie met de behandelingen van Annelijn. Na een half jaar (in maart 2018) begon ik langzaam weer gluten te eten en mijn huid bleef goed! Als in: mijn acne heb ik nooit 100% weggekregen, maar wel zeker voor 85%. Ik ga koemelk trouwens niet helemaal uit de weg, maar ik eet geen bakken yoghurt (wel geitenyoghurt) of kwark meer en drink geen koemelk.

Mei 2018
In deze vlog zie je hoe mijn huid in mei 2018 was, meer dan een jaar van de pil af, ik at weer gluten en stond nog onder behandeling van Annelijn en het was nog een maand voor ik zwanger werd:

Huidverzorging
Natuurlijk ging ik ook op zoek naar de juiste huidverzorgingsproducten. Acne-producten zijn vaak heel heftig voor je huid, waardoor je je huid alleen maar meer irriteert of uitdroogt. Ik speurde uren alle fora af en kwam uiteindelijk bij mijn huidige huidroutine:

’s Morgens reinig en hydrateer ik alleen, gevolgd door een goede spf zoals de Clinique City Block of Clinique Smart Custom SPF. Dit is heel belangrijk als je veel gebruik maakt van exfoliërende producten. En sowieso is bescherming tegen de zon bij acne onmisbaar!

’s Avonds:
Make-up remover: Bioderma Sensibio H2O Removing Micelle Solution (heel zacht).
Gezichtsreiniging: Mario Badescu Acne Facial Cleanser (hier zit salicylzuur in, maar irriteert niet en maakt niet droog).
4x per week voor mijn nachtcrème: Paula’s Choice 2% BHA (salicylzuur, lage concentratie dus geschikt voor thuis).
Gevolgd door een hydraterende nachtcrème, ik gebruik veel Clinique of Dermalogica.
2x per week Jetske Ultee Exfoliant voor normale tot droge huid (hier zit 8% glycolzuur in).
1x per week laat ik mijn huid ’s avonds met rust en reinig en hydrateer ik alleen of gebruik ik een zacht hydraterend en/of kalmerend (nacht)masker.
Als ik toch een uitbarsting heb, dep ik de Mario Badescu Buffering Lotion op het ‘probleemgebied’.

Mocht het na mijn zwangerschap terugkomen, waar ik wel vanuit ga, dan ga ik bovenstaand riedeltje weer helemaal af. Dit is wat voor mij werkt, iedere huid en ieder lichaam is anders, dus ga op je gevoel af. Ik voelde door mijn klachten dat het echt hormonaal was, dus daar ben ik op afgegaan. Hierdoor voelde het niet goed om aan heftige antibiotica te gaan voor al het bovenstaande geprobeerd te hebben, maar ik snap je volledig als je daar wel behoefte aan hebt. En ik denk dat een combinatie tussen van binnenuit werken en van buitenaf behandelen altijd goed is!