Schermafbeelding 2014-11-06 om 13.00.59Met minerale make-up, zonder photoshop

In mijn vorige ‘acne-verslag‘ vertelde ik dat ik binnenkort een laserbehandeling zou ondergaan. Door één glycolzuurpeeling en een IPL-behandling was de roodheid in mijn huid en de kleur van mijn littekens al aanzienlijk verbeterd, maar ik heb ook erg last van diepteverschil en dit krijg je alleen weg (of deels weg) met een laserbehandling.

Fractional CO2-laserbehandeling
Huidtherapeut Annelijn van Ierland van de Velthuiskliniek gebruikt de zogenaamde Fractional CO2 laser’. Deze laser verdampt als het ware het water in je huid, waardoor er een klein laagje van je huid afgaat, maar de tussenliggende huidlaag intact blijft. Vervolgens gaat je huid zich herstellen en kun je na drie tot vier maanden (dit heeft met de collageenaanmaak te maken) het uiteindelijke verschil zien.

Verdoven
Eind juli onderging ik die behandeling. Ik was gewaarschuwd: de behandeling zou zeker niet pijnloos zijn en ik zou daarna ongeveer vijf dagen niet naar buiten mogen en een rood en gezwollen gezicht hebben. Ook werd aangeraden om samen met iemand naar de kliniek te komen, omdat zelf terug rijden niet prettig zou zijn. Samen met broerlief toog ik daarom in alle vroegte naar Hilversum. Toch wel een beetje spannend. Annelijn is gelukkig altijd relaxed en zette me in een stoel met een dikke laag verdovende crème inclusief folie op mijn gezicht. Een uur lang bleef ik zo zitten en voelde ik langzaam een licht tintelend ‘tandarts’ gevoel op mijn huid. Omdat ik vooral littekens heb op mijn wangen en een deel van mijn kin, doen we de behandeling alleen op die plekken.

Honingraat
Annelijn maakt eerst de linkerhelft van mijn gezicht schoon en laat de crème rechts nog even zitten. Ze laat me de laser zien (een soort honingraat vorm met piepkleine puntjes) en laat hem eerst een keer voelen. Valt me alles mee! Ik voel bij iedere keer dat ze lasert heel kort, héél snel twintig piepkleine naaldjes mijn huid in gaan. Dat zijn natuurlijk geen naaldjes, maar gewoon de laserstralen. Sommige plekken zijn wat gevoeliger, maar de pijn is zeker te doen. Na de eerste helft mag ik even met de spiegel kijken en zie ik de stipjes en de honingraatstructuur over heel mijn wang zitten! Ook de rechterkant van mijn wang is prima te doen.

Vijf minuten na de laser

Oei!
In de auto voel ik voor het eerst wat voor heftigs ik gedaan heb. Mijn huid begint een beetje te branden en te trekken en wordt langzaam bruin/rood. Thuis mag ik er een vettige créme opsmeren en de huid zacht schoonmaken met afgekoeld gekookt water en azijn. Pas de volgende dag zie ik waarom ik niet naar buiten mag: het lijkt of ik drie volle dagen met alleen mijn wangen en kin in de volle zon zonder bescherming heb gelegen. Gelukkig ziet het er erger uit dan dat het aanvoelt, maar ik ben toch een klein beetje bezorgd: ga ik er ooit nog normaal uitzien?

Dag twee

Babyhuid
Na twee dagen begin ik al een beetje te vervellen en komen er kleine stukjes babyhuid te voorschijn. Wauw! Mijn huid kriebelt vooral, maar dat is een teken van genezing en van pijn kan ik absoluut niet spreken. Na vijf dagen ga ik aan het werk: met factor 50 op mijn gezicht en een zonnebril op stap ik in de auto en op enkele kleine korstjes na is er echt niets aan mijn huid te zien. Zo snel kan het dus gaan! Na een paar dagen zie ik toch wel weer mijn littekentjes wat terugkomen. Vooral de diepere zie je echt nog wel, maar over-all is mijn huid een stuk gladder en ik krijg tot op de dag vandaag van mensen te horen dat je het nu bijna niet meer ziet. Wat ik merk? Ik ga veel sneller zonder make-up de straat op en ook de (minerale) make-up die ik draag zit veel mooier nu mijn huidstructuur egaler is.

Dag vijf

Afgelopen week had ik de controle bij Annelijn en maakten we weer een foto: precies een jaar verder! Annelijn stond versteld van mijn herstel en zei dat als ze wellicht nog één keer een laser zou doen, ze het nog wel iets gladder zou kunnen krijgen. Ik ben ongelooflijk blij met het resultaat en heb er best nog eens vijf van die dagen voor over! Op de foto’s kun je vooral het verschil in roodheid zien, het diepteverschil was echter voor mij het belangrijkst en daar zie ik een heel groot verschil in. (hier zie je de eerste foto’s).

Dit zijn de officiele foto’s (Voor & Na):

Links

Rechts

Wil je meer over de behandeling lezen? Annelijn heeft er twee artikelen op haar eigen blog over geschreven. Lees ook mijn eerste (op deze foto’s zie je ook hoe erg het was) en tweede acné-update!