Acné-update: na een jaar

Schermafbeelding 2014-11-06 om 13.00.59Met minerale make-up, zonder photoshop

In mijn vorige ‘acne-verslag‘ vertelde ik dat ik binnenkort een laserbehandeling zou ondergaan. Door één glycolzuurpeeling en een IPL-behandling was de roodheid in mijn huid en de kleur van mijn littekens al aanzienlijk verbeterd, maar ik heb ook erg last van diepteverschil en dit krijg je alleen weg (of deels weg) met een laserbehandling.

Fractional CO2-laserbehandeling
Huidtherapeut Annelijn van Ierland van de Velthuiskliniek gebruikt de zogenaamde Fractional CO2 laser’. Deze laser verdampt als het ware het water in je huid, waardoor er een klein laagje van je huid afgaat, maar de tussenliggende huidlaag intact blijft. Vervolgens gaat je huid zich herstellen en kun je na drie tot vier maanden (dit heeft met de collageenaanmaak te maken) het uiteindelijke verschil zien.

Verdoven
Eind juli onderging ik die behandeling. Ik was gewaarschuwd: de behandeling zou zeker niet pijnloos zijn en ik zou daarna ongeveer vijf dagen niet naar buiten mogen en een rood en gezwollen gezicht hebben. Ook werd aangeraden om samen met iemand naar de kliniek te komen, omdat zelf terug rijden niet prettig zou zijn. Samen met broerlief toog ik daarom in alle vroegte naar Hilversum. Toch wel een beetje spannend. Annelijn is gelukkig altijd relaxed en zette me in een stoel met een dikke laag verdovende crème inclusief folie op mijn gezicht. Een uur lang bleef ik zo zitten en voelde ik langzaam een licht tintelend ‘tandarts’ gevoel op mijn huid. Omdat ik vooral littekens heb op mijn wangen en een deel van mijn kin, doen we de behandeling alleen op die plekken.

Honingraat
Annelijn maakt eerst de linkerhelft van mijn gezicht schoon en laat de crème rechts nog even zitten. Ze laat me de laser zien (een soort honingraat vorm met piepkleine puntjes) en laat hem eerst een keer voelen. Valt me alles mee! Ik voel bij iedere keer dat ze lasert heel kort, héél snel twintig piepkleine naaldjes mijn huid in gaan. Dat zijn natuurlijk geen naaldjes, maar gewoon de laserstralen. Sommige plekken zijn wat gevoeliger, maar de pijn is zeker te doen. Na de eerste helft mag ik even met de spiegel kijken en zie ik de stipjes en de honingraatstructuur over heel mijn wang zitten! Ook de rechterkant van mijn wang is prima te doen.

Vijf minuten na de laser

Oei!
In de auto voel ik voor het eerst wat voor heftigs ik gedaan heb. Mijn huid begint een beetje te branden en te trekken en wordt langzaam bruin/rood. Thuis mag ik er een vettige créme opsmeren en de huid zacht schoonmaken met afgekoeld gekookt water en azijn. Pas de volgende dag zie ik waarom ik niet naar buiten mag: het lijkt of ik drie volle dagen met alleen mijn wangen en kin in de volle zon zonder bescherming heb gelegen. Gelukkig ziet het er erger uit dan dat het aanvoelt, maar ik ben toch een klein beetje bezorgd: ga ik er ooit nog normaal uitzien?

Dag twee

Babyhuid
Na twee dagen begin ik al een beetje te vervellen en komen er kleine stukjes babyhuid te voorschijn. Wauw! Mijn huid kriebelt vooral, maar dat is een teken van genezing en van pijn kan ik absoluut niet spreken. Na vijf dagen ga ik aan het werk: met factor 50 op mijn gezicht en een zonnebril op stap ik in de auto en op enkele kleine korstjes na is er echt niets aan mijn huid te zien. Zo snel kan het dus gaan! Na een paar dagen zie ik toch wel weer mijn littekentjes wat terugkomen. Vooral de diepere zie je echt nog wel, maar over-all is mijn huid een stuk gladder en ik krijg tot op de dag vandaag van mensen te horen dat je het nu bijna niet meer ziet. Wat ik merk? Ik ga veel sneller zonder make-up de straat op en ook de (minerale) make-up die ik draag zit veel mooier nu mijn huidstructuur egaler is.

Dag vijf

Afgelopen week had ik de controle bij Annelijn en maakten we weer een foto: precies een jaar verder! Annelijn stond versteld van mijn herstel en zei dat als ze wellicht nog één keer een laser zou doen, ze het nog wel iets gladder zou kunnen krijgen. Ik ben ongelooflijk blij met het resultaat en heb er best nog eens vijf van die dagen voor over! Op de foto’s kun je vooral het verschil in roodheid zien, het diepteverschil was echter voor mij het belangrijkst en daar zie ik een heel groot verschil in. (hier zie je de eerste foto’s).

Dit zijn de officiele foto’s (Voor & Na):

Links

Rechts

Wil je meer over de behandeling lezen? Annelijn heeft er twee artikelen op haar eigen blog over geschreven. Lees ook mijn eerste (op deze foto’s zie je ook hoe erg het was) en tweede acné-update!

13 Comments

 1. Sabine de Witte 12 november 2014 at 10:25

  Wow, wat een verschil Esmee! Ik heb vorig jaar een vergelijkbare behandeling gedaan en dacht dat ik dood ging van de pijn. Ik durf sindsdien niet meer. Gelukkig zijn mijn littekens niet zo heftig en diep en is mijn acne op dit moment redelijk rustig. Het is bij mij echt stress/hormonen dus veel gezonde sapjes, hoge dosis vitamine C, biergist en avocado-olie om het van binnenuit onder controle te krijgen. En jojoba-olie ’s nachts, kokosolie als make-up reiniger. Ik merk dat hoe natuurlijker de middelen, hoe beter het resultaat.

  Wel super fijn dat je hier zo mee geholpen bent!

  View Comment
 2. Lindsay -l lindsayvallen.nl 12 november 2014 at 10:34

  Wauw, wat is je huid opgeknapt! Echt heel mooi zeg, wat fijn dat je zo goed resultaat ziet. Ik herken helemaal hoe onzeker je kunt zijn van je huid, ben ook zo dankbaar voor goede huidtherapeuten en mijn (chemische) peelings en microdermabrasie. Nu mijn hormonen helemaal op hol zijn, heb ik weer ontzettend last van ontstekingen en puistjes. Vooral voor de littekentjes ben ik bang, maar ik ga ook eens voorstellen of laser niets voor mij is (dat biedt mijn huidtherapeut nl. ook). Bedankt voor je openheid en foto’s! X

  View Comment
 3. Bente 12 november 2014 at 10:41

  Wauw, het is inderdaad echt enorm verbeterd! Heel fijn! 🙂

  View Comment
 4. Resy 12 november 2014 at 11:42

  Oh wauw, wat een verschil! En mooi dat het toch wel wat mee viel. Fijn dat het zo goed heeft uitgepakt voor je

  View Comment
 5. Guusje 12 november 2014 at 11:58

  Wat goed dat het zo’n verschil is! Dan is het de pijn en de 5 dagen niet naar buiten gelukkig zeker waard geweest!

  View Comment
 6. Gabrielle 12 november 2014 at 12:55

  Wow wat een mooi resultaat! Het is zeker een groot verschil! Gelukkig dat de pijn mee viel, kun je er nu lekker van genieten! (En zonde om make-up op te smeren…)

  View Comment
 7. Jorien 13 november 2014 at 14:37

  Wat een mooi resultaat! Ik heb net mijn eerste peeling gehad die erg goed is bevallen! Hoop op net zo’n mooi eindresultaat!
  Mag ik vragen welke minerale make-up je gebruikt?

  View Comment
  • Esmée Noëlle van Rijn 13 november 2014 at 15:53

   dankjewel en ben benieuwd hoeveel resultaat jij boekt! Ik gebruik make-up van Mineralogie. Zij gebruiken echt de beste kwaliteit mineralen (zit ook verschil in) en ik merk ook daardoor heel veel verbetering in mijn huid!

   View Comment
 8. Nesrin Daily Cup of Bla Bla Bla 13 november 2014 at 20:05

  Wow wat een verschil. Super fijn dat het de behandeling heeft geholpen. Fijn gepost met tekst en duidelijke foto’s mijn complimenten!

  View Comment
 9. Raounak 14 november 2014 at 10:13

  Wauw, super mooi en ontzettend fijn dat de behandeling heeft geholpen. Had je last van hormonale acne? Liefs

  View Comment
 10. Stephanie 18 november 2014 at 22:40

  Wauw, heel groot verschil! Toch knap dat ze tegenwoordig de huid zo goed kunnen behandelen hé! 🙂

  View Comment
 11. Nina 26 december 2014 at 17:39

  Wow, wat ontzettend dapper dat je hierover schrijft!
  Ik zelf heb op dit moment hetzelfde probleem.
  In m’n puberteit ook erg last gehad van acne maar gelukkig zonder littekens, door de pil ging het weg.
  Tussendoor van pil gewisseld en al m’n acne kwam terug,
  Kwam er na 2 jaar pas achter dat het van de nieuwe pil kwam!
  Inmiddels ook erg last van mijn littekens en de onzekerheid die er bij komt kijken begrijp ik helemaal.
  Ben nu bezig met fractional laser therapie maar door jouw post begin ik toch te twijfelen of ik ook fractional CO2 laser moet gaan proberen!
  Ontzettend bedankt dat je dit zo deelt, ik denk dat je hier heel veel andere vrouwen/meisjes mee helpt.
  En je huid ziet er nu echt stukken beter uit, heel mooi!

  Succes en liefs!

  View Comment
 12. Mieke 2 april 2015 at 17:55

  Super mooi en ontzettend fijn dat de behandeling heeft geholpen.

  View Comment

Comments are closed.