Acnelittekens: mijn ervaring

Bij gezond eten hoort ook een gezonde huid. Mits je niet gezegend bent met een huid’aandoening’. Voor mij geldt die gezonde huid namelijk helemaal niet. Ik kan gezond eten wat ik wil, ik heb en houd acne.

Schamen voor acne
Al langer wilde ik er een artikel over schrijven op WorkThatEs, maar daar wilde ik ook foto’s bij en ja, dat is even slikken. Vanaf mijn vijftiende kreeg ik last van acne. Eerst gewoon wat pukkeltjes, maar het werd steeds erger. Ook de pil hielp niet en op mijn achttiende was ik het zat. Ik werd er onwijs onzeker van, smeerde drie lagen make-up op mijn huid en bleef uit de buurt van spiegels of fel licht. Ik las over de Yasmin pil (een lichte anticonceptiepil) die er om bekend staat acne te verminderen. Die pil deed wonderen! Mijn puistjes verdwenen als sneeuw voor de zon, de littekens die ik er aan overhield kreeg ik mooi weg met wat microdermabrasiebehandelingen en ik dacht na een paar jaar niet eens meer aan mijn huid. Tot ik vorig jaar besloot te stoppen met de pil. Ik was op dat moment vrijgezel en was het beu om dagelijks hormonen te ‘moeten’ slikken. Een kleine puistjes-uitbraak had ik wel verwacht, maar hey ik was inmiddels 23 dus zo erg kon het niet worden. Wel dus. Ik ben precies zes maanden pil-loos geweest en het waren de ergste acne-maanden uit m’n leven.

Stoppen met de pil
Ik besloot in die maanden toch dat ik vol moest houden. Want je lichaam moet je hormonen weer in balans krijgen en zolang ik mijn huid goed verzorgde, zou het vast wel goed komen. Maar in mei leek ik meer op een aardbei dan op mezelf en maakte ik een afspraak bij de gynaecoloog omdat ik maandelijks doodziek werd tijdens ‘de feestweek’. Zij raadde me door die klachten een spiraaltje of de pil weer aan en omdat ik niet verzekerd was van de werking van een spiraaltje op mijn acne, besloot ik weer aan de Yasmin te beginnen. Met succes, want na twee maanden was ik weer acne-vrij. Maar deze keer waren mijn littekens erger dan ooit. Mijn wangen zitten vol met rode plekken en er zit ook hoogteverschil in mijn littekens. Ik gebruik niet zo veel make-up, maar op mijn wangen zul je zeker drie lagen concealer/foundation aantreffen. Door die littekens ga ik nog steeds niet graag bij een raam of in tl-licht staan en op foto’s zorg ik er altijd voor dat mijn linkerwang in beeld is en niet mijn rechter (die is het ergst getroffen).

Velthuis kliniek
Twee maanden geleden kwam ik met de Velthuis kliniek in contact en ik maakte een afspraak met huidtherapeute Annelijn van Ierland. Zij bekeek mijn littekens met een felle lamp (horror!) en maakte foto’s van mijn huidconditie, waarop ik ook mijn uv-schade, rimpels en acnebacterie kon zien. Annelijn vertelde mij dat de littekens inderdaad nog vrij rood zijn en dat betekent dat ze nog aan het herstellen zijn. Een laserbehandeling zou een heleboel littekens verbeteren, maar nooit alles én die behandeling kan ze pas doen als mijn huid beter hersteld is. Even geduld dus…

Behandeling
Wel had ze een andere oplossing; ze raadde mij een combinatie aan van een glycolzuurpeeling en een IPL-behandeling. Annelijn begon met de glycolzuurpeeling. Dit is een oppervlakkige, chemische peeling die heel gecontroleerd en veilig een laag met beschadigde huidcellen verwijdert. Daardoor wordt ‘de gezonde’ huid zichtbaar en worden de cellen gestimuleerd stoffen te produceren die zorgen voor een verstrakking en veerkracht van je huid. Ik vond de peeling alles meevallen, het brandde een beetje, maar het was goed te doen. Daarna ziet je huid een beetje rood. Na de peeling kreeg ik de IPL-behandeling, die is weer heel anders en juist de combinatie maakt dit tot een succes denk ik. Bij een IPL-behandeling worden er lichtflitsen op je huid ‘afgevuurd’ die ervoor zorgen dat algemene roodheid/vaatjes in de huid verminderen. IPL is niet hetzelfde als lasereren, met die behandeling moet ik dus nog even wachten. Een laser (Fractional CO2) verdampt water in de huid, waardoor er een klein laagje van de huid af gaat. Afhankelijk van de intensiteit wordt er 20 tot 50% van je huid ‘beschadigd’. De laser kan behalve acnelittekens ook andere littekens en lijnen verbeteren.

huid

 

Niet schrikken! Ik weet mijn huid heel goed te camoufleren en zelfs mijn beste vrienden verwachten niet dat mijn huid er zo erg aan toe is (nu was!). De na-foto’s heb ik twee weken na de behandeling gemaakt en daarop zie je dat de littekens vlakker zijn en dat de roodheid heel erg verminderd is. Ik ben er enorm blij mee en ik heb goede hoop dat het nog wat mooier wordt met de laserbehandeling  wanneer mijn huid zelf de littekens wat rustiger heeft gemaakt.

Mocht je meer informatie willen over de huidbehandelingen die mogelijk zijn, kijk dan even hier.

 

24 Comments

 1. Petra 17 december 2013 at 23:13

  Wat ontzettend dapper dat je je verhaal zo vertelt en de foto’s erbij plaatst. Ik denk dat je hier heel veel mensen met hetzelfde probleem mee kunt helpen. Ik hoop voor jou dat de behandelingen het resultaat bereiken waar je op hoopt. En nogmaals: het is echt niks om je voor te schamen!

  View Comment
 2. Hester 17 december 2013 at 23:28

  Vervelend dat het zo’n probleem voor je is en dat je er de pil voor moet slikken maar fijn dat je er zo eerlijk over bent en behulpzaam advies geeft voor meiden met dezelfde problemen! Ik zie trouwens heel mooi het verschil tussen de voor en na foto’s.

  View Comment
 3. iliveoncoffee.nl 18 december 2013 at 00:47

  Wauw wat een verschil tussen de voor en na foto’s! Had niet verwacht dat het zoveel verschil zou maken maar het ziet er echt goed uit!

  View Comment
 4. Margot 18 december 2013 at 08:34

  Heel dapper van je en wat een verschil zeg!

  Als ik een puber was had ik ook ontzettend veel last van acne. Ik slikte een zware pil (Diane) en ik moest dagelijks ook een pilletje pakken tegen de acne (Mino 50 of zoiets). De acne verdween maar de vraatbuien kwamen boven. Op een bepaald ogenblik weegde ik 75kg. Nu ruim 10 jaar later, weeg ik 7kg minder. Ik zit nog steeds aan mijn pil… Af en toe heb ik een kleine uitbraak maar al bij al ben ik tevreden en ik heb er gelukkig weinig aan over gehouden

  View Comment
 5. Cindy 18 december 2013 at 09:27

  Wat dapper dat je dit plaatst. Ik heb zelf last van acnébultjes op mijn rug en bovenarmen, door PCOS gekregen. Nu ik 30kg ben afgevallen wordt het allemaal wel minder, maar ik ben er nog niet helemaal van af, maar het gaat de goede kant op, gelukkig. Je ziet wel degelijk verschil bij jou, super!

  View Comment
  • Anissa 17 februari 2014 at 07:53

   Dag Cindy,

   Ook ik heb 10 jaar geleden diagnose pco gehad en nog steeds last van acne en overbeharing.na een kuur van clomid ben ik zwanger geworden van een jongetje,maar jaren later onverwachts zwanger van een meisje .geef de moed niet op je lichaam /hormonen veranderen steeds.nu ben ik begonnen met yasmin pil om de acne en haargroei te onderdrukken .

   Groetjes

   View Comment
 6. Anoniem 18 december 2013 at 12:04

  Ik had ook enorm last van acne toen ik stopte met de pil. Maar je lichaam probeert je iets te vertellen. Ik heb de diagnose gekregen van polycysteus ovarium syndroom en kan waarschijnlijk nooit kinderen krijgen. Ik vind dat meisjes tegenwoordig niet zo maar moeten denken “wat een vieze puist”, maar dat je lichaam je iets zegt dat er iets verkeerd is. Het is dus altijd goed om je even te laten testen door de dokter en gynaecoloog om de oorsprong van je puisten te achterhalen. Bij mij is dat dus omdat ik te veel testosteron heb door mijn aandoening. De pil helpt een beetje om het weg te krijgen, maar volledig weg gaan ze nooit. In mijn gezicht is dus mijn kinderloze toekomst te lezen. Ik zou graag willen dat meer meisjes er even bij stilstaan dat ons lichaam een zeer goed werkende machine is die je elke dag helpt en dat je het nooit moet vies vinden, maar er bij stilstaan!

  View Comment
  • Claudia 18 december 2013 at 19:46

   Dat lijkt me zo verschrikkelijk! Daar ben ik zó vaak bang voor. Zeker omdat ik wel een sterke kinderwens heb (niet op dit moment, maar toch).
   Ik hoop dat er voor jou een oplossing is waardoor het toch zou lukken.

   View Comment
  • Esmée Noëlle van Rijn 22 december 2013 at 13:14

   Wat enorm naar om te lezen zeg. Heel vervelend voor je. Ik snap je punt helemaal dat je zegt dat je lichaam je iets probeert te vertellen. Ik ben niet voor niets eerst naar een gynaecoloog gegaan natuurlijk. Zij heeft voor mij alles nagekeken; van mijn eitjes tot mijn baarmoeder en een een uitstrijkje gemaakt. Alles was in orde en zij gooide het echt om mijn hormoonhuishouding. Wanneer ik van de anticonceptiemiddelen afblijf, heb ik meer kans op littekenweefsel en/of cyste en zou dat mijn vruchtbaarheid ook kunnen beïnvloeden. Daarom ben ik direct weer aan de pil gegaan, want nu na slechts een half jaar was ik nog ‘schoon’. Littekenweefsel kan ze alleen zien met een kijkoperatie, maar aangezien al mijn klachten op endometriose wezen, ben ik niet eigenwijs geweest. Dankjewel voor je advies!

   View Comment
 7. Mandy 18 december 2013 at 20:18

  Wat dapper dat je dit deelt. Lijkt me heel vervelend!
  Maakt die make-up de acné niet erger doordat je de poriën dichtsmeert? Het is al erg verbeterd, ik hoop dat je de huid krijgt die je graag wilt!

  View Comment
 8. Bianca 19 december 2013 at 00:11

  Moedig van je, na een tijdje zul je weer een mooie huid hebben.

  View Comment
 9. Alice 19 december 2013 at 13:17

  Wat dapper dat je dit plaatst. Het is een voor mij bekend probleem. Ik heb sinds ik een jaar geleden gestopt ben met de pil ook behoorlijke acne, terwijl ik daarvoor nooit dergelijke klachten heb gehad.
  Hoeveel peelingen heb je ondergaan? Was dit het resultaat na 1 peeling of na een kuur van meerdere peelings? Want het resultaat vind ik echt. Verbluffend!

  View Comment
 10. xx.Yvonne 21 december 2013 at 17:34

  Wat knap dat je je verhaal doet! Ik heb een beetje hetzelfde als jij. Niet perse doordat ik met mijn pil stopte (want daar ben ik nooit mee gestopt), maar ineens na 2 jaar een hele mooie (in mijn eigen ogen perfecte en zelfvertrouwen gevende) huid te hebben gehad kwam het afgelopen zomer ineens terug… en hard ook! De puistjes zijn bijna onder controle door een antibiotica kuur, maar de littekens zijn er nog. Ik ben naar de dokter geweest en zij verwees mij door naar een huidtherapeut waar ik nu chemische peelings krijg. Ik heb er nu 2 gehad en zie al verschil in structuur van mn huid. De littekentjes lijken minder diep en ik hoop dat als ik de kuur (ze wil er 6 doen) helemaal heb gehad dat ik dan weer trots en zelfverzekerd mijn huid durf te tonen (ook zonder make-up, want op dit moment ga ik niet de deur uit zonder).
  Ik ben benieuwd hoe het laseren bij jou uiteindelijk gaat uitpakken. Zou je daar iets over kunnen schrijven als het zover is?

  View Comment
  • Esmée Noëlle van Rijn 22 december 2013 at 13:05

   Herkenbaar inderdaad allemaal! Het is zo vervelend om een slechte huid te hebben. Veel mensen beseffen niet wat het met je zelfvertrouwen doet wanneer je littekens of veel puistjes in je gezicht hebt. Het is je gezicht en je hebt het gevoel dat iedereen het ziet. Mensen zeggen ook vaak maar gewoon ‘Jeetje je hebt wel puistjes nu he’ of ‘Misschien moet je er geen make-up op doen’. Iemand die het zelf heeft gehad zou zoiets nooit zeggen, want je weet dat dat heel vervelend en kwetsend is. Het komt in 99% van de gevallen niet door make-up, maar puur door hormonen. Succes met je behandelingen, ik schrijf uiteraard over de laserbehandeling als ik die heb gehad!

   View Comment
 11. Annemiek 24 december 2013 at 17:12

  Wauw wat een verbetering! Misschien dat als mijn huid ooit rustig word ik ook zoiets doe! Sinds ik in maart een spiraaltje heb laten plaatsen is mijn huid echt drama. Ik heb zelfs acne op mijn schouders en bij mijn haarlijn in mijn nek.. Dat heb ik voorheen nooit gehad. Heel zuur!

  View Comment
 12. Leanne 26 december 2013 at 19:59

  Hoi Esmee,
  Wat fijn dat het zo’n effect heeft. Ik heb er zelf ook veel last van. Merk je zelf dat de peeling en IPL ook effect op de acne hebben of alleen op de roodheid/littekens?

  View Comment
 13. Chrisje 28 december 2013 at 12:38

  Hey Esmee,

  Wat fijn dit artikel! Geeft mensen duidelijk aan dat ze niet de enige zijn. Ikzelf heb er ook ontzettend last van. Ik zit op dit moment op een antibioticakuur voor een langere tijd en hoop dan dat iig de nieuwe puistjes weg blijven en de littekens wat beter gaan genezen. Pas als mijn huid rustiger is kan ik er verder wat aan laten doen. Ik had zelf al info opgezocht over een micropeeling… Maar fijn om te zien dat er meer opties zijn! Ik vroeg me af hoe jij je huid in de tussentijd goed verzorgt? Ik maak het sochtends en savonds helemaal schoon, maar weet niet goed wat ik verder nog meer kan doen?
  Groetjes

  View Comment
 14. Styling Note 2 januari 2014 at 11:06

  Ik heb ook ontzettend veel last van acne gehad. Rond mijn 14e begon het, toen ik 23 was hield het nog niet op. Uren voor de spiegel, lagen make-up, pony knippen, hoedje dragen, hoge dikke sjaals die mijn hals bedekken en soms niet eens de deur meer uit durven. Toen ik afgelopen twee maanden Antibiotica moest ivm Lyme werd mijn huid ineens ongekend rustig, maar toen ik moest stoppen kwam de uitbarsting nog veel erger terug dan ooit tevoren. Vreselijk, 23 en nog steeds onder de acne. Ik ben allerlei research gaan doen naar natuurlijkere beauty-producten en zo kwam ik ook bij de exfoliant BHA gel van Paula’s Choice terecht (geen reclame trouwens), wat ook salicylzuur bevat. Het heeft een aantal maanden geduurd, maar mijn huid is nu zo rustig geworden dat ik zelfs weer zonder make up naar buiten durf. Misschien is dat ook nog iets voor jou als onderhoud zeg maar. Iig fijn dat het zo is verbeterd!

  View Comment
 15. Mariska 9 januari 2014 at 09:14

  Ik slikte ook erg lang de yasmin pil en ben ook gestopt met de rede geen synthetische hormonen meer te willen slikken. Je wilt immers zo clean mogelijk zijn. Ik ben nu bijna een jaar verder en heb er erg vaak aan gedacht om weer te beginnen maar ik ben ontzettend blij dat ik dat niet heb gedaan! In het begin werd mn huid erg onrustig en dat is het rond mn periode nu nog steeds wel. Maar ik zie dat het langzaam aan beter wordt. Het duurt gewoon erg lang voordat alle synthetische hormonen uit je lichaam zijn en je lichaam zelf in een nieuwe hormonale balans kan komen.
  Ik heb zelf van de Hahnemann een soort van pil ontstoorderkuur gedaan, speciaal voor de yasmin pil. Het zijn granules die je lichaam, vooral je lever, stimuleren om alle (opgeslagen) synthetische pilhormonen uit het lichaam te ontgiften. Misschien een idee om te proberen als je nog eens probeert te stoppen..

  View Comment
 16. ryan 8 februari 2014 at 21:02

  Hoi es heel herkenbaar dit ( ik ben wel een man puisten en vlekken zijn echt verschrikkelijk) ik weet niet of je er nog last van hebt. Maar ik denk dat ik je hierbij zou kunnen helpen ( ben zelf ook PT) heb klanten die door het gebruik van diverse biologisch supplumenten ( en door middel van gezonde voeding ) hun pigment, vermindering van exceem en acne goede resultaten boeken.

  groetjes ,

  Ryan

  View Comment
 17. Madebyuna 21 mei 2014 at 21:57

  Hier ben ik heel bang voor, ben vorige week gestopt met de pil na 5 jaar slikken. Op dit moment heb ik een spiraaltje, dus verder safe. Een half jaar geleden zat ik ook nog onder en ben toen gestopt met melk drinken voor mijd oplossing. Maar nu ga ik dus stoppen met de pil en ik ben zo bang dat het terug komt! Duimen dat het weg blijft!!

  View Comment
 18. Dorien 23 november 2014 at 11:58

  Beste Esmée,

  Wat een dappere sharing! Ik zie dat deze post al van even geleden is, maar ik was zelf gaan zoeken op huidtherapieën vanwege een eczematische huid. Beetje het tegenovergestelde van jouw huidtype, omdat ik dus juist niet voldoende vet produceer waardoor ik er soms uitzie als een stuk perkament (met name in de winter). Heel naar en ik herken de sociale ongemakken en onzekerheid ook heel erg. Ik ga Veldhuis bellen!

  Groeten Dorien

  View Comment
 19. Malou 2 december 2014 at 17:34

  Wat gaaf en wat stoer dat je dit post. Zelf is mijn acne heel erg verbeterd sinds ik 2improve gebruik, maar het is nog niet weg. Heb gelukkig geen last van littekens maar ik wil wel graag dat mijn huid ooit nog eens echt mooi word. De puistjes zijn wel weg, maar mijn huid blijft super snel vet en heel gevoelig. Al halverwege de dag glimt mijn hoofd als een gek, dus mijn talgproductie is nog onwijs van slag. Heb je daar ook tips voor?

  View Comment

Comments are closed.