Bij gezond eten hoort ook een gezonde huid. Mits je niet gezegend bent met een huid’aandoening’. Voor mij geldt die gezonde huid namelijk helemaal niet. Ik kan gezond eten wat ik wil, ik heb en houd acne.

Schamen voor acne
Al langer wilde ik er een artikel over schrijven op WorkThatEs, maar daar wilde ik ook foto’s bij en ja, dat is even slikken. Vanaf mijn vijftiende kreeg ik last van acne. Eerst gewoon wat pukkeltjes, maar het werd steeds erger. Ook de pil hielp niet en op mijn achttiende was ik het zat. Ik werd er onwijs onzeker van, smeerde drie lagen make-up op mijn huid en bleef uit de buurt van spiegels of fel licht. Ik las over de Yasmin pil (een lichte anticonceptiepil) die er om bekend staat acne te verminderen. Die pil deed wonderen! Mijn puistjes verdwenen als sneeuw voor de zon, de littekens die ik er aan overhield kreeg ik mooi weg met wat microdermabrasiebehandelingen en ik dacht na een paar jaar niet eens meer aan mijn huid. Tot ik vorig jaar besloot te stoppen met de pil. Ik was op dat moment vrijgezel en was het beu om dagelijks hormonen te ‘moeten’ slikken. Een kleine puistjes-uitbraak had ik wel verwacht, maar hey ik was inmiddels 23 dus zo erg kon het niet worden. Wel dus. Ik ben precies zes maanden pil-loos geweest en het waren de ergste acne-maanden uit m’n leven.

Stoppen met de pil
Ik besloot in die maanden toch dat ik vol moest houden. Want je lichaam moet je hormonen weer in balans krijgen en zolang ik mijn huid goed verzorgde, zou het vast wel goed komen. Maar in mei leek ik meer op een aardbei dan op mezelf en maakte ik een afspraak bij de gynaecoloog omdat ik maandelijks doodziek werd tijdens ‘de feestweek’. Zij raadde me door die klachten een spiraaltje of de pil weer aan en omdat ik niet verzekerd was van de werking van een spiraaltje op mijn acne, besloot ik weer aan de Yasmin te beginnen. Met succes, want na twee maanden was ik weer acne-vrij. Maar deze keer waren mijn littekens erger dan ooit. Mijn wangen zitten vol met rode plekken en er zit ook hoogteverschil in mijn littekens. Ik gebruik niet zo veel make-up, maar op mijn wangen zul je zeker drie lagen concealer/foundation aantreffen. Door die littekens ga ik nog steeds niet graag bij een raam of in tl-licht staan en op foto’s zorg ik er altijd voor dat mijn linkerwang in beeld is en niet mijn rechter (die is het ergst getroffen).

Velthuis kliniek
Twee maanden geleden kwam ik met de Velthuis kliniek in contact en ik maakte een afspraak met huidtherapeute Annelijn van Ierland. Zij bekeek mijn littekens met een felle lamp (horror!) en maakte foto’s van mijn huidconditie, waarop ik ook mijn uv-schade, rimpels en acnebacterie kon zien. Annelijn vertelde mij dat de littekens inderdaad nog vrij rood zijn en dat betekent dat ze nog aan het herstellen zijn. Een laserbehandeling zou een heleboel littekens verbeteren, maar nooit alles én die behandeling kan ze pas doen als mijn huid beter hersteld is. Even geduld dus…

Behandeling
Wel had ze een andere oplossing; ze raadde mij een combinatie aan van een glycolzuurpeeling en een IPL-behandeling. Annelijn begon met de glycolzuurpeeling. Dit is een oppervlakkige, chemische peeling die heel gecontroleerd en veilig een laag met beschadigde huidcellen verwijdert. Daardoor wordt ‘de gezonde’ huid zichtbaar en worden de cellen gestimuleerd stoffen te produceren die zorgen voor een verstrakking en veerkracht van je huid. Ik vond de peeling alles meevallen, het brandde een beetje, maar het was goed te doen. Daarna ziet je huid een beetje rood. Na de peeling kreeg ik de IPL-behandeling, die is weer heel anders en juist de combinatie maakt dit tot een succes denk ik. Bij een IPL-behandeling worden er lichtflitsen op je huid ‘afgevuurd’ die ervoor zorgen dat algemene roodheid/vaatjes in de huid verminderen. IPL is niet hetzelfde als lasereren, met die behandeling moet ik dus nog even wachten. Een laser (Fractional CO2) verdampt water in de huid, waardoor er een klein laagje van de huid af gaat. Afhankelijk van de intensiteit wordt er 20 tot 50% van je huid ‘beschadigd’. De laser kan behalve acnelittekens ook andere littekens en lijnen verbeteren.

huid

 

Niet schrikken! Ik weet mijn huid heel goed te camoufleren en zelfs mijn beste vrienden verwachten niet dat mijn huid er zo erg aan toe is (nu was!). De na-foto’s heb ik twee weken na de behandeling gemaakt en daarop zie je dat de littekens vlakker zijn en dat de roodheid heel erg verminderd is. Ik ben er enorm blij mee en ik heb goede hoop dat het nog wat mooier wordt met de laserbehandeling  wanneer mijn huid zelf de littekens wat rustiger heeft gemaakt.

Mocht je meer informatie willen over de huidbehandelingen die mogelijk zijn, kijk dan even hier.