zendium zoenen

Vanaf groep 8 begon ik met zoenen. Waar ik me de eerste jaren vooral druk maakte om het voorkomen van ‘de wasmachine’-kus en de te natte kus, maakte ik me als twintiger vooral druk om het fris houden van mijn mond. Vooral om een stinkende mond te voorkomen, maar ook om zo min mogelijk in de tandartsstoel te liggen om tandplak en gaatjes tegen te gaan. Maar de gezondheid van mijn mond? Daar kom ik nu als bijna-dertiger pas achter.

Tongen

Onlangs wees Zendium bij de lancering van Zendium Extra Fresh mij op de slechte, maar ook de goede bacteriën in mijn (en ook in jullie!) mond. Sindsdien let ik niet alleen op de poetsfrequentie, maar nu ook op het soort tandpasta dat ik gebruik. Ik wil ‘the good guys’ binnen de bacteriehuishouding namelijk niet meer lastig vallen, terwijl ik ‘the bad guys’ onder de bacteriën juist uit wil blijven roeien. Om daar nog meer over te weten te komen, bezocht ik Micropia, een museum naast Artis dat volledig over bacteriën gaat, en daar ontdekte ik nog veel meer dingen. Waaronder dat ik iedere keer dat ik met mijn vriend zoen, tienduizenden bacteriën uitwissel!

Weetjes (die je misschien niet wil weten!)

  • Na 10 seconden(!) tongzoenen, wissel je al zo’n 80.000 microbacteriën uit met elkaar. Ieeeh!
  • Als je samenleeft, begint je mondflora op elkaar te lijken. Niet alleen door het zoenen, maar ook doordat je veel hetzelfde eet en dezelfde tandpasta gebruikt.
  • Ken je het probleem dat je na het poetsen van je tanden écht geen jus d’orange moet drinken omdat die smaak niet te doen is? Dat komt door sls (het schuimmiddel in tandpasta). Daar heb je bij de tandpasta van Zendium geen last van! Ook niet bij de nieuwe Extra Fresh variant, doordat er geen sls in zit.
  • Alleen al op je tong, lippen. wang en keel leven meer dan 700 verschillende micro-organismen. Sterker nog, wij als mens bestaan eigenlijk voor 90% uit bacteriën en maar 10% uit mens. Huh? Volgend feitje:
  • Voor iedere menselijke cel, zijn er tot wel tien bacteriële cellen. Ze zijn dus met veel meer dan wij!
  • En je mond is de natuurlijke thuisbasis voor soms wel 100 miljard bacteriën. Even ter vergelijking: dat is evenveel als het aantal sterren in de Melkweg.
  • Niet alle bacteriën zijn slecht! Daarom helpt Zendium de natuurlijke antibacteriële werking van de mond te versterken, zodat de goede bacteriën beter kunnen concurreren met de slechte. Onderzoek heeft laten zien dat je na 14 weken tweemaal daags poetsen met Zendium, het patroon van micro-organismen kan veranderen, zodat je een betere balans te pakken hebt.
  • Slechts een millimeter van je speeksel bevat al meer dan 100.000.000 bacteriën.
  • Onze bacteriële samenstelling is net zo uniek als een vingerafdruk!

Zoen & poetssessies

Enne, nu je dit weet: het is dus niet alleen belangrijk dat jij een gezonde mondflora hebt, maar ook je lover! Lees hier snel nog even de dikgedrukte tips door die daarvoor zorgen en poets met een tandpasta die de goede bacteriën in je mond niet aantast. En dan hoef je dat glas verse jus d’orange ook niet meer te laten staan na je tandenpoetssessie! Alhoewel het niet wordt aangeraden om zuurhoudende dranken te nuttigen kort voor of na het poetsen ;).

Dit wist ik trouwens niet over Zendium: het merk komt uit Denemarken. De tandpasta beschermt je mond op natuurlijke wijze, door enzymen en proteïnen te gebruiken om de goede bacteriën die je mond beschermen te stimuleren en de slechte bacteriën* te verminderen. Daardoor heb je niet alleen een frisse, gezonde mond, maar wordt je mond ook beschermd tegen gaatjes en gevoeligheid. Zoent toch net even fijner.

*Verwijst naar bacteriën in tandplak gerelateerd aan tandvleesgezondheid en tandvleesproblemen die significant veranderden in een klinische studie van 14 weken met 102 deelnemers.

 

Dit artikel kwam in samenwerking met Zendium tot stand.