hygge

Wel eens aan een Engelstalige uitgelegd wat gezelligheid betekent? Een écht woord bestaat er niet voor. In Denemarken weten ze echter precies dat we ‘gezellig’ bedoelen als we het over ‘hygge’ hebben. Het verschil tussen ons en de Denen is echter dat zij van ‘hygge’ het liefst een complete lifestyle maken. Zal dat de reden zijn dat wij hoog scoren op de geluksmeter, maar de Denen altijd nét boven ons staan op diezelfde meter?

Voor Denen is hygge een onderdeel van hun nationaliteit. Kerstmis is hét hygge hoogtepunt, maar ze proberen de term als een rode draad door hun leven te laten lopen. En daar kunnen wij nog wat van leren! Hoe jij meer ‘hygge’ kunt leven?

Het komt goed
Wanneer je gedachten afdwalen en je je zorgen begint te maken kun je tegen jezelf zeggen: “Het komt goed”. Als je dit een paar keer naar jezelf herhaalt, gaan je gedacht ‘het gevecht’ vanzelf opgeven. Wanneer je zegt dat het goed komt, wat er ook gebeurt, zal de angst om controle te verliezen wegebben.

Kaarsen en bloemen
Er zijn maar weinig mensen die niet blij woorden van (geur)kaarsen en verse bloemen. Haal ze dus regelmatig in huis en geniet er dan ook echt iedere keer van wanneer je langsloopt.

Hoofd leegmaken
Een goede uitleg voor mannen die niet begrijpen hoe een vrouwenbrein werkt, vind ik: “Zie het als een browser met tientallen tabbladen open”. Dit is precies hoe het in je hoofd kan voelen. Je kunt natuurlijk mediteren, maar soms is het ook lekker om iets te doen. Pak pen en papier en schrijf alles op wat je te binnen schiet. Het maakt niet uit of het onzin is of een soort to do lijst, het zal sowieso helpen.

Wat ziet een kind?
Hier hoef je zelf geen kind voor te krijgen (of wel, net wat je wil). Maar kijk eens als je op straat loopt waar kinderen in kinderwagens naar kijken. Dat zijn vaak vogels, ritselende blaadjes, mooie bloemen of simpelweg de wolken. Probeer daar dus zelf ook eens alerter op te worden.

Woorden zijn energie en gedachten zijn krachten
Hier geloof ik heilig in. Zorg er dus voor dat je goed over jezelf denkt en dat je blij en dankbaar kunt zijn met wat je al hebt. Kies er bewust voor om voor kalmte en positiviteit te kiezen.

Hygge gaat dus niet alleen over het fijn hebben met vrienden of familie, maar vooral om genieten. Genieten van het leven en alle grote en kleine dingen die daarbij horen!