Deze eieren kun je beter niet én wel kopen

code eieren

Ik moet een confession doen. Ik ben er inmiddels mee gestopt, maar ik heb wel eens mensen in de supermarkt aangesproken wanneer ze ‘slechte’ eieren in hun handen hadden. De activist in mij borrelt dan op, maar ik mag me natuurlijk eigenlijk echt niet met dit soort dingen bemoeien, haha! Maar waarom deed ik het hoor ik je denken? Omdat zoveel mensen denken dat de kippen die scharreleieren leggen, een goed leven hebben gehad.

Eerst even de codes uitleggen, ieder ei heeft namelijk een code. Begint de code met een 0? Dan zit je goed, want dit zijn biologische eieren. Eieren met een 1 zijn vrije-uitloopeieren, 2 scharreleieren en 3 kooieieren. Deze laatste zijn gelukkig in Nederland verboden (de zogenaamde legbatterij-eieren), maar ze worden helaas nog wel verwerkt in koekjes etc.

Code twee
Oke, dan de reden waarom ik mensen met scharreleieren graag een tik wil(de) geven! Bij scharrelen, denk je aan kippen die ruimte hebben om te lopen en die lekker buiten scharrelen. But guess what; deze kippen komen nooit buiten en zitten met duizenden in een dichte stal. Ook worden de puntjes van de snavels onverdoofd bij ze verwijderd. Er is één uitzondering van code 2 en dat zijn de rondeeleieren, deze hebben wel drie Beter Leven sterren van de Dierenbescherming, omdat de kippen wel buiten komen.

Code één
Deze kippen kunnen naar buiten wanneer ze willen en hebben een ruime stal met gemiddeld vier a4’tjes ruimte per kip, maar helaas worden ook de puntjes van hun snavels onverdoofd verwijderd. Nog steeds geen topleven dus, maar al beter dan scharreleieren!

Code nul
Beter dan dit kun je bijna niet krijgen: deze kippen hebben veel ruimte, kunnen naar buiten en krijgen biologisch voer. En de snaveltjes? Die mogen ze gewoon houden!

Op welke nul of één moet je nou letten? Doe in de supermarkt het doosje op en kijk naar de gestempelde code op het ei. Deze ziet er zo uit:
0-NL-1234567
Het gaat dus om het eerste getal.

Scheelt het veel in geld? Absoluut niet. Even een vergelijking, voor zes scharreleieren betaal je € 1,29, voor zes vrije-uitloopeieren € 1,42 en voor zes biologische eieren € 1,67. Je betaalt dus 38 cent meer voor de biologische eitjes en goede kippenleventjes, dat is ongeveer 5 eurocent per ei extra. De moeite wel toch?

2 Comments

 1. Elien 4 november 2016 at 14:02

  Hoi!
  Normaal ben ik niet iemand die snel een reactie onder berichten plaatst, maar hier wil ik toch graag eventjes op reageren. Ik vind het heelgoed dat je je inzet voor een beter leven voor leghennen. Ik ben een student Dierwetenschappen, dus ben ook zeker voor een zo goed mogelijk leven voor de kippen. Het is alleen iets minder simpel dan dat je nu uitlegt. Snavelbekapping wordt namelijk gedaan omdat veel kippen elkaar verwonden wanneer de snavel niet wordt gekapt. Dan krijg je dus de afschuwelijke plaatjes van kale, afgevreten kippen. En dan willen we natuurlijk helemaal niet hebben. Dit is eigenlijk hetzelfde verhaal waarom de staartjes van biggetjes worden gecoupeerd wanneer ze jong zijn. Leghennen zonder snavelbekapping zou alleen werken wanneer de kippen een stuk meer ruimte krijgen, wat bijvoorbeeld het geval is bij het rondeel. Helaas is het inderdaad nog altijd zo dat consumenten hier liever niet voor betalen. Bovendien heeft men uitgezocht dat er een soort trade-off bestaat tussen dierenwelzijn en milieuvriendelijkheid. Biologische bedrijven zijn namelijk een stuk slechter voor het milieu, als in meer fijnstofemissie of een hogere CO2-uitstoot.
  Hopelijk heb ik je nu iets duidelijker gemaakt dat het allemaal niet zo simpel is als het lijkt 🙂

  View Comment
  • Esmée Noëlle van Rijn 5 november 2016 at 13:56

   Hi Elien,

   Goed dat je reageert! Maar heel veel duidelijker wordt het niet eerlijk gezegd voor mij. Ik snap het verhaal van de snavelbekapping, maar waarom zou dat onverdoofd moeten gebeuren? En is het dan zo dat de bio kipjes elkaar allemaal ‘kaal vreten’?
   Ik snap dat bio bedrijven schadelijker voor het milieu zijn, daarom pleit ik er ook voor om minder dierlijke producten te eten (zie blog van paar weken geleden). Als iedereen wat mindert, helpen we dieren én het milieu.

   Liefs

   View Comment

Comments are closed.