schema baby 6 maanden

Vanaf dat Otis zo’n drie maanden was, ben ik hem op een vaste tijd in bed gaan leggen ’s avonds. Een kind in een schema proppen heeft niet mijn voorkeur, maar een schema in zijn eigen behoeften ontdekken leek me wel erg handig. Om dingen te kunnen plannen, maar ook omdat baby’s het nou eenmaal lekker doen op een ritme. Het is dan ook een van de populairste vragen aan mij! Dus daar gaan we:

7u wakker & fles 180cc + 6 en ontbijtpap
Otis wordt rond 7u wakker ’s morgens, soms is dat een half uur eerder, soms wat later. Hij heeft dan eigenlijk altijd trek en is dól op z’n melkfles. Zodra hij die in het vizier krijgt, begint hij wild te bewegen en z’n mond te openen en als het te lang duurt, wordt hij geïrriteerd. We geven zijn pap soms in zijn Philips Avent fles met de Y-speen er op, maar ook wel eens uit een bakje met een lepeltje. Dat laatste wordt altijd een lekkere kliederzooi, dus daar moet ik voor in de stemming zijn.

8u slapen 
Rond deze tijd doet hij meestal een powernap van 45min, heel soms trekt hij hem door tot 90 min. Hij slaapt vanaf 8 weken overdag altijd in zijn eigen slaapkamer, in een slaapzak met een speentje en zijn aap-knuffel waar hij graag mee knuffelt.

8.45u aankleden & spelen
Hij speelt graag in zijn box, hangt op mijn heup of wipt keihard in zijn wipstoel. Ook leggen we hem wel eens op een kleedje op de grond, zodat hij goed kan oefenen met tijgeren. Prachtig vindt hij dat!

9.30u fruithapje
Omdat ze op de opvang rond deze tijd fruit geven, houden wij dit ook aan. De ene keer eet hij een halve (gepureerde) banaan op, de andere keer krijgen we er niet meer dan vier lepeltjes in. Hapjes krijgt hij in zijn kinderstoel (newborn set nog) aan tafel, zodat hij leert dat er aan tafel gegeten wordt.

11u fles 210cc + 7
Tot 11u is het best nog even tijd rekken, omdat hij snel moe is. Dus de laatste tien minuten voor zijn fles zet ik onze joker wel eens in: BabyTV. Works every time.

11.15u slapen  
Omdat hij vlak hiervoor zijn fles op heeft, pakt hij deze slaap vaak lekker lang. Soms wordt hij na 45min. wakker, maar dan geef ik hem snel een speen en leg mijn hand op zijn rug (hij slaapt op zijn buik) en dan slaapt hij lekker door.

13.30u wakker & spelen of naar buiten 
Wandelen vind ik heerlijk met hem en hij zit graag als een tevreden directeur in de wagen om zich heen te kijken. Nu heeft hij last van zijn tandjes, dus krijgt hij ook in de wagen de speen. Normaal gesproken geef ik alleen een speen bij het slapen of in de auto. Het fijne aan deze Ultra Soft Avent speen is dat hij gemaakt is van BPA-vrij materiaal en rekening houdt met de ontwikkeling van de tanden, het gehemelte en het tandvlees. Hij zit aan de Snuggle Giraffe, een lief knuffeltje dat je er aan vastmaakt (klittenband) waardoor het goed op z’n borst blijft liggen. In de auto kan ik er de gordel van zijn kinderstoeltje over doen, zodat hij zijn speen niet kwijtraakt achterin. En hij speelt graag met het knuffeltje! Je kunt de speen goed steriliseren zonder het knuffeltje boven een pan kokend water te houden en het knuffeltje kan makkelijk in de was zonder de speen mee te wassen. Ideaal!

dagschema baby 6 maanden

15u fles 210 + 7 
Hij drinkt aardig wat melk, maar als we hem 30cc minder geven, wordt hij woest als zijn fles op is. Zelfs nu zou hij nog wel meer willen, maar dat is nogal een plens melk. We geven hem HIPP bio flesvoeding. Toen hij nog borstvoeding kreeg en ging afbouwen, heb ik me hierover goed ingelezen en deze had daarna mijn voorkeur. Otis heeft bijna vier maanden heel heftige darmkrampen gehad en dat was zo ontzettend zielig voor hem en ook zwaar voor ons, dat ik heel voorzichtig ben met voeding of flessen. Zo reageert hij niet goed op rijstebloem en lokten de eerste hapjes met 4 maanden ook een reactie uit. Dus ik ben later gestart met de oefenhapjes (rond 5 maanden) en hij krijgt al zijn melk in de Philips Avent Anti-Colic flessen. Daar zit het AirFree ventiel in, dat ervoor zorgt dat de speen van de fles altijd vol melk is, en je kindje minder lucht binnenkrijgt, ook als je rechtop voedt. Dat scheelt vooral erg veel krampjes, reflux en windjes. Door het ventiel ontstaat er geen vacuüm waardoor je ononderbroken kunt voeden.

15.15u slapen
Als hij het vorige slaapje lang heeft gedaan, doet hij hem nu maar een klein uurtje. Ik heb ook het idee dat hij nu hij 6 maanden is wat slaap overdag afbouwt. Hij heeft vaak nog wel 4 slaapjes per dag en dat zullen er binnenkort denk ik 3 worden. Maar de ene dag redt hij dat wel, de andere dag niet.

16u wakker, spelen of naar buiten 
Ik lees vaak boekjes met hem, hij vindt het heel leuk om de bladzijdes of de kaft steeds open en dicht te doen en naar de kleuren te kijken van de bladzijdes. Als ik voorlees en stemmetjes en geluiden nadoe, kijkt hij ook vaak om naar mijn hoofd terwijl hij op schoot zit, haha! Moet ik altijd zo om lachen. Als ik naar buiten ga, doet hij vaak nog een powernap rond 17u in de wagen.

17.30u groentehapje
Ik maak de groentehapjes zelf, maar heb gemerkt dat hij de biologische zakjes of potjes nog lekkerder vindt. En bedankt… Dus ik wissel die opties een beetje af. Ook bij dit hapje geldt: de ene keer eet hij het hele bakje op, de andere keer krijg ik er vier lepels in.

19u fles 210 + 7 & slaapritueel
Zijn laatste voeding van de dag! Ik vind het altijd zo’n lekker momentje, hij is dan al moe van de dag en geniet dan zo van z’n fles, inclusief wegdraaiende ogen haha. We gebruiken inmiddels maat 4, je kunt de spenen steeds los kopen voor je flessen. Hierna houd ik hem nog even rechtop, zodat het niet allemaal naar boven komt in bed. Dan geef ik hem een schone luier, doe ik zijn slaapzak aan en neem ik hem op schoot voor een boekje en wat slaapliedjes. Rond 19.30 slaapt hij dan tot de volgende ochtend.

Producten
Alle genoemde producten (oke, niet de kinderwagen of mijn zelfgemaakte hapjes) shop je super easy op Plein.nl. Je vindt er alle a-merken voor de dagelijkse verzorging van jezelf, je gezin of je huisdieren, maar ook kleinere, innovatieve merkjes die je niet bij je plaatselijke drogist vindt. Geen gesjouw meer met bussen flesvoeding of pakken luiers. Extra tip: via Instagram geef ik een startersset van de Philips Avent Anti-Colic flessen weg!

Ik ben op mijn beurt ook heel nieuwsgierig naar jullie babyschema’s, dus deel die gerust in de reacties, vind ik leuk!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Plein.nl.