De magie van kokosolie

kokosolie gezond

Mijn moeder kwam vorig jaar met een grote witte pot aanzetten met daarin kokosvet. Hiermee zou ik moeten bakken en braden, want olijfolie bleek toch minder gezond dan gedacht. Ik gebruik kokosvet (olie als het smelt) nu nog steeds en kan het aan iedereen aanraden! De meesten van jullie zullen bakken in olijfolie dus ik zal uitleggen waarom je toch beter over kunt stappen op kokosolie.

Kokosolie bestaat vooral uit verzadigde vetten, die bekend staan als cholesterol-verhogend. Toch is kokosolie heel goed voor je gezondheid, het wordt zelfs de gezondste olie ter wereld (voor consumptie) genoemd. Er is met een studie onlangs aangetoond dat niet alle verzadigde vettenNeem de ‘extra vierge’ variant, dit betekent dat de kokosolie ‘zuiver’ of ‘ruw’ is en dat het echt 100% onbewerkt is (zelfs geen verhitting). Ook bevat de olie geen transvetzuren (nog ongezonder dan verzadigd vet).

Kokosolie zou vooral heel gezond zijn voor de schildklier én het zou zorgen voor gewichtsverlies. Hoe? Kokosolie is opgebouwd uit gezonde, midellange ketenvetzuren, MCT’s en deze verzadigde vetzuren zouden niet in de bloedbaan komen zoals de meeste vetten. Ze worden direct naar de lever getransporteerd en omgezet in energie ipv omgezet te worden in vet. Je stofwisseling kan bovendien wel 25% hoger worden door kokosolie. Behalve deze voordelen, is kokosolie stabieler dan olijfolie, waardoor het beter bestand is tegen verhitting.

Extra vierge koksolie kun je onder andere bij biologische winkels kopen. Nog niet overtuigd? Doutzen Kroes en Miranda Kerr zweren ook bij koksolie… Én je kunt het ook voor droog haar, een droge huid of op brood gebruiken.

 

 

13 Comments

 1. Bianca 27 februari 2013 at 23:04

  Ik ga ook maar over!
  Merk je alleen geen andere smaak met bakken?

  View Comment
 2. Anne 28 februari 2013 at 08:26

  Ik heb het al in huis 😉 Het is ook super voor haarmasker!

  View Comment
 3. Melissa 28 februari 2013 at 08:44

  Waar is kokosolie verkrijgbaar?

  View Comment
 4. Lotty 28 februari 2013 at 11:38

  @Melissa je kunt het bij superfood.nl kopen:
  http://www.superfood.nl/cocos-kokos-olie-extra-virgin-organic-1
  Ik gebruik het sinds 1,5 week, super fijn! Vraag me alleen wel af hoe je het op brood kunt gebruiken, want ondanks dat ik het op kamertemperatuur bewaar is het erg hard. Niet smeerbaar dus, voor het bakken schraap ik het met een lepeltje uit de pot. Hoe krijg jij het smeerbaar Esmée?

  View Comment
 5. Marloes 28 februari 2013 at 15:47

  Ik ben dol op kokosvet, om te bakken maar ook als verzorgingsproduct. Het ruikt zo lekker (hoewel geurloos beter is voor koken vind ik).

  View Comment
 6. Jennifer 2 maart 2013 at 11:07

  Echt een superfood dus! Lekker en gezond!

  View Comment
 7. Hanna 4 maart 2013 at 15:07

  Ik gebruik al sinds vorig jaar november kokosolie. Ik bak er mijn eitjes mee, vlees, aardappeltjes enz. Super goed en nog gezond ook!

  View Comment
 8. Samantha 8 maart 2013 at 12:05

  Je kan kokosolie met een mixer tot een mouse mixen waardaar het makkelijker uit te smeren is ook kan je het dan als een vette creme gebruiken als je het een paar seconden in een bakje doet en dan in de magnetron en zo op je haar smeert en dan een paar uur laten weken heb je een voedende haarmasker ik doe dat zelf 1 keer in de week en mijn haar glanst en is sinds dien ook levendiger.

  Groetjes!

  View Comment
  • Esmée Noëlle 10 maart 2013 at 17:49

   Dankjewel voor je extra tips! Ik zou kokosolie niet in de magnetron doen (is zonde, want dan bewerk je het weer, magnetronstraling is nooit goed). Kokosolie smelt al bij 24/26 graden. Je kunt het ook in een bakje doen en even in warm water zetten dus (au bain marie)!

   View Comment
  • Claudia 26 maart 2013 at 14:36

   Als je de kokosolie als haarmasker gebruikt kun je de olie ook opwarmen door het tussen je handen te wrijven. Het warmt dan vanzelf op en word vloeibaar. Je kunt het dan meteen met je handen in je haar verdelen! Veel beter dan in de magnetron zoals Esmee al aangaf! 🙂

   View Comment
 9. Joanna 1 augustus 2013 at 11:27

  Bij de toko en supermarkten verkopen ze ook van die kokosblokken, maar geloof niet dat dat hetzelfde is als van de biowinkel?

  View Comment
 10. Joanna 5 augustus 2013 at 11:05

  Begrijp ik het goed dat dit gewoon de kokosvet is die je gewoon in je haar kan doen, maar als je het in een pan doet het olie word?

  View Comment
 11. thisbé 20 februari 2014 at 14:03

  Ik gebruik kokosvet ook om frietjes in te bakken (zelfgemaakte natuurlijk). Gezonder en ook lekkerder!

  View Comment

Comments are closed.