Flexitariër worden

Eet je minimaal eens per week geen vlees? Dan mag je jezelf al flexitariër noemen. Dat mag dus al 67% van de bevolking. Van mij mag je jezelf van alles noemen, als je maar bewust bent van hoeveel vlees (of vis) je eet. De één kiest er bewust voor om er absoluut geen rekening mee te houden, daar is iedereen natuurlijk vrij in. Maar één dag per week even geen vlees eten, kan écht geen kwaad. Ik eet inmiddels zonder moeite nog maar ongeveer de helft van de week vlees of vis.

Waarom? Want je maakte me als kind al blijer met een gehaktbal of een biefstuk dan met vis, groenten, aardappelen of fruit. Ik had zelfs een grapje met mijn vader, omdat wij de twee vleeseters van het gezin waren, dat wij een keer samen uit eten zouden gaan en alleen maar vlees zouden bestellen. Verder kon (en kun!) je me nog steeds wakker maken voor frikadellen en bestel ik regelmatig een halve gegrilde kip van Van ‘T Spit (direct van de boerderij!). Maar de dagen er na laat ik het vlees zonder moeite staan. Niet omdat ik het minder lekker vind, maar omdat ik me van een aantal dingen bewust ben.

  • De dieren zelf natuurlijk. Ik wil echt niet preken dat je veganist moet worden, daarom ben ik ook flexitariër en geen vegetariër of veganist, maar de dieren die je eet verdienen wel een mooier leven dan bijvoorbeeld een plofkip.
  • We eten elke dag met z’n allen 400.000 dieren. ELKE dag. Als we elke week 1 keer geen vlees eten in Nederland, levert dat al evenveel klimaatwinst op als een miljoen auto’s minder op de weg.
  • De mondiale broeikasgassenuitstoot is voor 18% afkomstig van de veeteelt, terwijl de transportsector ‘maar’ voor 13% zorgt. Een koe stoot per jaar al evenveel broeikasgassen uit als 4,5 auto, dat gelijkstaat aan 70.000 km rijden.
  • Eet je regelmatig een biefstukje? Voor iedere kilo rundvlees is 15.000 liter(!) water nodig. Hier bespaar je dus meer water mee dan dat je wat korter doucht…
  • Voor de productie van dierlijke eiwitten is bijna tien keer zoveel land nodig als voor de productie van plantaardige eiwitten.
  • 80% van de geconsumeerde vissoorten wordt met uitsterven bedreigd. Welke vis je nog wel met een gerust hart kunt eten? Witte tonijn, biologische forel, ansjovis of albacore. Toch zin in een ander visje? Let dan op het MSC-keurmerk voor wilde vis of het ASC-keurmerk voor kweekvis.

In eerst instantie begon ik daardoor met het kopen van biologisch vlees en vis met de juiste keurmerken. Zoals je weet is dat iets prijziger en kon ik me dat echt niet iedere dag veroorloven. Daardoor maakte ik bewust de afweging dan maar minder vaak vlees en vis te eten. Op die manier maakte ik kennis met recepten zonder vlees, waarbij ik alles behalve het vlees miste! Zo sloop het erin dat ik nog maar zo’n drie keer per week (biologisch) vlees eet. Mijn vriend moest er flink aan wennen toen hij met mij ging samenwonen, maar ook hij mist het inmiddels niet meer (maar eet gerust nog zijn rookvlees tijdens de lunch op z’n werk).

Binnenkort zal ik meer eigen recepten gaan posten en die zullen vaak zonder vlees zijn! Houd de site dus in de gaten als je ook wilt minderen.