Foodness: gebakken rijst met tempeh en snijboontjes

Temp… Eh, wat? Tempeh, wat je uitspreekt als ‘tempéé’. Dat is een soort koek gemaakt van sojabonen, die je in de sectie met vleesvervangers vindt. Je koopt het meestal in blokken, waar je vervolgens plakjes of blokjes van kunt snijden. Ik ben dol op tempeh omdat het zo lekker zo stevig is, wat betekent dat je er veel kanten mee op kunt. Zo kun je het in een verkruimelde staat ook goed gebruiken als een soort gehakt, en er bijvoorbeeld hamburgers van maken! Wel is het belangrijk om er altijd veel specerijen en kruiden aan toe te voegen, want van zichzelf is tempeh niet heel spannend.

Dit recept is voor een maaltijd voor een persoon.

Nodig:
150 gr Tempeh
200 gr snijbonen
150 gr zilvervliesrijst
1 ei
2 el zoute sojasaus
1 el sesamzaadjes

Bereiding
1. Was de snijbonen, snijd het topje eraf en snijd ze in stukken. Doe de snijbonen samen met de rijst in een pan kokend water, en laat 10 minuten doorkoken. Giet af en laat uitstomen zonder het deksel op de pan of, nog beter, laat uitlekken in een fijne zeef.
2. Snijd de tempeh in plakken of reepjes. Verhit een eetlepel olijfolie of kokosolie in een koekenpan, en bak de tempeh in 5-10 minuten bruin en knapperig. Blus af met de sojasaus.
3. Verhit een eetlepel olijfolie of kokosolie in een koekenpan of wok en bak de snijbonen en rijst aan. Voeg het ei toe en roer goed door. Blijf roerbakken het ei niet meer vloeibaar is. Breng indien gewenst op smaak met zout en peper, maar bedenk dat de tempeh die je er straks bij eet ook al zout is door de sojasaus.
4. Rooster de sesamzaadjes in een paar minuten bruin in een droge koekenpan. Pas op dat ze niet verbranden: het gaat altijd ineens heel snel!
5. Verdeel de gebakken rijst met snijbonen over twee borden. Schik de krokant gebakken tempeh erover en garneer met de sesamzaadjes. Eet smakelijk!

Dit recept komt van Foodness.nl; mijn favoriete online kookboek met heel veel gezonde gluten-, suiker- of lactosevrije producten. De recepten zijn over het algemeen heel makkelijk (en als ik het zeg!) en vooral heel lekker.

4 Comments

  1. Dominique 5 augustus 2014 at 18:04

    Thanks. Dit komt op het goede moment. Vanmiddag voor het eerst tempeh gekocht en wist nog niet precies wat ik er mee ging doen.

    View Comment
  2. Eline 5 augustus 2014 at 19:55

    Klinkt lekker 🙂

    View Comment
  3. Mireille 7 augustus 2014 at 09:18

    Ziet er echt heerlijk uit, ik dacht zelfs eerst dat de Tempeh kio was haha!

    xoxo Mireille

    View Comment
  4. Annemiek 7 augustus 2014 at 15:59

    Ziet er goed uit!
    Is tempeh gewoon verkrijgbaar bij de AH? Of waar kan ik het anders kopen Esmée?

    View Comment

Comments are closed.