Foodness: mayonaise

Van kleins af aan ben ik dól op mayonaise. Ik eet  het liefst (bijna) alles met mayonaise. Maar echt gezond is het natuurlijk niet. Je kunt het het best zelf maken en daarvoor zocht ik een receptje op Foodness.nl.

Zelf mayonaise maken
Mayonaise is opgebouwd uit eigeel, olie en een klein beetje zuur. We gebruiken hier citroensap als zuur, maar je kunt ook eenzelfde hoeveelheid azijn gebruiken. Qua olie gaat dit recept uit van half olijfolie en half kokosolie. Alleen olijfolie gebruiken kan net zo goed, gebruik dan in totaal 340 ml.

Nodig
4 eieren
1 el citroensap
1 tl mosterd
170ml extra vierge olijfolie
170ml kokosolie
Bereiding
1. Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn en splits ze, zodat je alleen vier eierdooiers overhoudt. Doe de dooiers in een blender of meng met een garde in een kom tot ze een egale massa vormen.
2. Voeg het citroensap toe, de mosterd en een flinke snuf zout en peper en meng goed.
3. Nu komt het lastigste gedeelte! Voeg heel langzaam, al kloppend met de garde of al pulserende in de blender, de olijfolie toe. Begin druppel voor druppel. Als je ziet dat er een emulsie ontstaat voeg je de volgende druppel toe. Ga na de olijfolie over op de vloeibare kokosolie en blijf pulseren of kloppen tot er een dikke, lobbige mayonaise ontstaat.

In de koelkast is zelfgemaakte mayonaise ongeveer een week houdbaar.

 

Dit recept komt van Foodness.nl; mijn favoriete online kookboek met heel veel gezonde gluten-, suiker- of lactosevrije producten. De recepten zijn over het algemeen heel makkelijk (en als ik het zeg!) en vooral heel lekker.

5 Comments

 1. Esmée - Essusweetslife 1 mei 2014 at 11:02

  Zelfgemaakte mayonaise is echt superlekker. Zelf maak ik het het liefst met zonnebloemolie. Ik vind olijfolie een ontzettend overheersende smaak geven. teentje knoflook erbij en je hebt heerlijke aioli!

  View Comment
 2. Claimy 1 mei 2014 at 11:06

  Nog een mayo addict hier! Thanks voor het delen, ga het zeker proberen!

  View Comment
 3. Katia 1 mei 2014 at 11:07

  Zelfgemaakte mayo is the best! ^^

  View Comment
 4. Michelle 1 mei 2014 at 13:05

  Wat een super goede tip, inderdaad net wat gezonder als mayo uit de supermarkt. Ik sla hem op!

  View Comment
 5. Samantha 3 mei 2014 at 13:37

  wat leuk om te zien dat je dus ook zelfgemaakte mayo kan maken! gaan we uitproberen.

  View Comment

Comments are closed.