dankbaar fouten leven

“Van fouten moet je leren”, dat hoor je al sinds je klein bent. Maar een fout maken is op dat moment zelf alles behalve fijn. Toch ben ik super dankbaar voor de dingen die ik in mijn leven fout heb gedaan, want zonder die dingen was ik niet wie ik nu ben.

Foute lovers
Ik ben bijvoorbeeld dankbaar voor de foute lovers die ik heb gehad. Vanaf mijn zeventiende tot mijn 23e heb ik achter elkaar voor de verkeerde mannen gekozen. Niet dat ze crimineel waren, maar ze waren fout voor mij. Ik kan de narcist afvinken, de jaloerse man, de leugenaar, de macho en combinaties van die types. Één van die mannen is zelfs bijna zeven jaar in mijn leven blijven hangen. Door de roze bril van verliefdheid pikte ik veel te veel en hoopte ik -het klassieke- dat ze wel door mij of voor mij zouden veranderen. Gelukkig had (en heb) ik daardoor zo’n goede sensor gekregen, dat ik maar even met iemand hoef te praten om één van die dingen in iemand te herkennen. Ook leerde ik voor mezelf kiezen op het moment dat ik merkte dat zij niet écht voor mij kozen, omdat ik mezelf simpelweg meer waard vond. Gelukkig ben ik nu bij de juiste man beland, al meer dan drie jaar.

Alles perfect willen doen
Van mijn burn-out heb ik misschien wel het meest geleerd. Burn-outs vond ik altijd voor aanstellers. Ik had bakken met energie en vond vooral al-les leuk. Ik werkte al copywriter, ging voor het eerst op mezelf wonen en wilde een perfect huishouden, bleef mijn stomme lovers maar leuk vinden en nam daarnaast nog even twee bijbaantjes, omdat het kon. Oja, en dan begon mijn minor op school net. Alles was leuk, maar alles moest ook perfect. Ik kreeg duizelingen en kon op een dag alleen nog maar huilen en op de bank zitten. Zelfs boodschappen doen, was me te veel. Bij de dokter vroeg ik (huilend) of hij m’n bloed kon laten testen, er moest namelijk iets mis zijn met mijn lijf. Bezorgd vroeg hij eerst hoe mijn leven er uitzag. Ik vertelde het, hij vroeg wat door en concludeerde toen dat ik opgebrand was. Ik zei twee baantjes op, pauzeerde mijn school een half jaar en ging met vriendinnen op vakantie. Daardoor ben ik er binnen drie maanden vanaf gekomen en sindsdien ben ik veel relaxter en zorg ik beter voor mezelf. Morgen weer een dag! Ook kan ik me nu echt inleven in mensen of vriendinnen die ook een burn-out hebben.

Verkeerde werkgever kiezen
Tijdens mijn studie kreeg ik de ene bijbaan in de bladenwereld na de andere. Het was net voor de crisis en ik deed mijn uiterste best tijdens mijn stages, waardoor ik bleef hangen. Tegen de tijd dat ik afstudeerde had ik al zo’n drie jaar werkervaring, waardoor ik als zzp’er een goede boterham verdiende. Ik werd door een grote website gevraagd als hoofdredacteur toen ik 22 was en ondanks dat ik voor die baan gewaarschuwd werd, was ik eigenwijs. Ik ging -voor die leeftijd- een leuk salaris verdienen en de werkzaamheden waren hartstikke leuk. Maar daar leerde ik hoe het is om voor een werkgever te werken die niet kan managen, die niet aan opbouwende kritiek doet en die geen dingen uit handen kan en wil geven. Binnen vijf maanden was ik daar weg én emotioneel aardig gebroken. Sindsdien weet ik dat werksfeer écht het allerbelangrijkst is bij een baan. Daarom werk ik nu alleen nog maar voor bedrijven of opdrachtgevers waar de werksfeer positief is en waar iedereen elkaar met respect behandelt. Je brengt immers zoveel uren van je leven door op je werk. Hele fijne les!

Voor welke fouten ben jij dankbaar?