Kaapstad garden route tips

Zoals beloofd in mijn vakantievlog, deel ik onze route, favoriete hotspots en de fijnste accommodaties voor Kaapstad, de Garden Route en de omgeving van Stellenbosch met jullie. We willen honderd procent terug voor een vakantie (met mini) naar Zuid-Afrika. Dan zullen we zeker het wijnproeven rondom Stellenbosch niet overslaan, maar zullen we een andere route doen en/of andere plekken bezoeken. Niet omdat we deze niet aanraden, maar puur om meer te zien! Qua accommodaties kwamen wij op een gemiddelde uit van 60 euro per nacht voor 2 personen, vrijwel allemaal inclusief ontbijt.

Onze route:
Kaapstad – Hermanus – Swellendam – Wilderness – Knysna – Jeffreys Bay – Addo (Elephant Park) – Oudtshoorn – Paarl/Stellenbosch/Franschhoek – Kaapstad.

Kaapstad
Accomodaties:
Signature Lux Hotel by Onomo. Vrij nieuw hotel, op loopafstand van Waterfront en het centrum.
Villa Costa Rose. Bed & breakfast in de superleuke wijk Seapoint, je kunt je huurauto hier op eigen terrein parkeren.
Triangle Luxury Suites. Een appartement boven een luxe hotel middenin het centrum met een eigen parkeerplaats in de garage en een waanzinnig uitzicht.

Hotspots:
Tiger’s Milk. Hiervan vind je er inmiddels negen in Kaapstad, maar ze verliezen hun charme niet! Wij zijn er in het centrum geweest en aan het strand van Camps Bay, beide superfijn! Bestel zeker de taco’s met pulled pork of pulled beef.
Nü. Hier kun je heerlijk ontbijten of lunchen. Allemaal gezonde dingetjes en alles superlekker.
Shift Espresso Bar. Voor de coffee lovers! Maar de chai tea en de ontbijtjes zijn hier ook heel fijn.
Mama Africa. De locals zul je hier niet vinden, maar wil je echt even Afrikaans eten en het ‘gevoel’ krijgen, is het hartstikke leuk. Met live muziek en je kunt er bijvoorbeeld springbok, krokodil, struisvogel en wildebeest eten.
The Cousins Trattoria. Veel is dicht op zondag, maar deze is open! Een toko gerund door Italiaanse neven waarbij je de The Cousins pasta zeker moet bestellen, deze wordt door een grote parmezaanse kaas gehaald naast je tafeltje. Zo lekker!
Batavia. Je gaat ongetwijfeld de wijk Bo-Kaap bezoeken. Dan kun je hier lekker ontbijten, lunchen en volgens mij zelfs dineren.

Onderweg naar Hermanus rijd je langs Bettysbaai, waar je voor een euro pinguins op het strand kunt bekijken. Rondom Kaapstad betaal je daar veel meer voor. En ik waarschuw je, pinguins zijn supercute, maar meuren! Leuke stop dus en dan weer met gierende banden door…

Hermanus
Hotspots:
Natuurlijk ben je hier om walvissen te spotten, want verder is er weinig aan!
Pear Tree Bistro. Hier hebben we ’s avonds heer-lijk gegeten. We maakten bijna de fout om verderop bij een tapastent zonder tapas te gaan zitten, maar besloten gelukkig daar net voor het bestellen van de drankjes weg te lopen haha!

Swellendam
Accommodatie:
La Sosta. Hier hebben we behalve geslapen ook ’s avonds in hun luxe restaurant gegeten. Echt een leuke ervaring en daarna rollend je bed in! Oja en ze hebben een fijn zwembad in de tuin.
Hotspots:
Qua restaurant dus La Sosta.
Ikigai. Toen wij er waren, was er net een stroomstoring, maar dit koffietentje zag er echt top uit.

Wilderness
Accommodatie:
Summerlane. Zeker een aanrader met lieve Duitse beheerders en een geweldig uitzicht op het meer.
Qua hotspots is het strand echt heel fijn, maar hebben wij ’s avonds de verkeerde keuze voor het eten gemaakt, dus die ga ik zeker niet aanraden!

Knysna
Accommodatie:
Armadillo Studios Guesthouse. Zo’n onwijs fijn plekje met een prachtige tuin en een fijn zwembad. Zonder ontbijt!
Hotspots:
The Drydock Food Co. Hier hebben we ’s avonds gegeten met vrienden. Heerlijke wijnen en verse vis.

Jeffreys Bay
Accommodatie:
Dio Dell Amore. Superfijn guesthouse, helemaal in Italiaanse stijl. Lekker over de top, maar met -wederom- een heel mooi uitzicht en lekker buiten het drukke centrum.
Hotspots:
The Wild Fig Tree. Op loopafstand van de accommodatie, maar ook als je daar niet slaapt; ga hierheen! Een lekkere kneuterige boerderij waar we de meest verse salade ooit aten en heel leuk geholpen werden. We zijn hier ’s avonds gewoon weer gaan eten!

Addo 
Accommodatie:
River Front Estate. Heel netjes en toch middenin de natuur, met een onwijs fijn eigen restaurant waar je ’s avonds heerlijk kunt eten, maar ’s ochtends ook een ontbijt kunt bijbestellen. Ze verbouwen deels hun eigen groenten en hebben kippen.
Hotspots:
Addo Elephant Park. Behoeft denk ik geen uitleg! Hier rij je zelf in een dag doorheen of je kunt met een guide door het park.

Oudtshoorn
Onze accommodatie was prima, maar geen echte aanrader. Verder vonden we Oudtshoorn ook niet boeiend. Wel zijn we naar Chandelier Game Lodge geweest om daar de opgevangen giraffes te voeren. Ze spraken daar zo liefdevol over de dieren.

Paarl
Accommodatie:

Omdat er in Stellenbosch en Franschhoek al veel vol zat of het toch wat prijziger was, verbleven we in Paarl bij Nuwerus Lodge. Heel aardige mensen, een lekker ontbijt en een prima ligging.
Hotspots:
Je kunt hier in de omgeving natuurlijk niet anders dan naar de wine farms! En daarbij moet je lekker je eigen gevoel volgen. Wij vonden Boschendal, Vergenoegd en Jordan top.

Qua uitstapjes vanuit Kaapstad vonden wij Kalk Bay, Muizenberg en -natuurlijk- Table Top Mountain onwijs leuk. En de hop on hop off bus was ook ideaal!