Ik had nog nooit een druppel bloed verloren toen mijn moeder begon te vertellen over het gebruik van tampons en wat ik daarmee zou moeten doen als het eenmaal zover was. Tampons waren volgens haar een stuk schoner dan andere ‘menstruatiemiddelen’, mits je ze op tijd weer verwisselt. Wat zij, en ik, toen niet wisten is dat tampons helemaal niet zo schoon zijn. En dat laatste heeft allerminst te maken met de rode pret, maar alles met de stoffen die een o zo onschuldige katoenen tampon bevat.

In juni las ik een verhaal op Vice over een model dat een been verloren had door een TSS-infectie door tampongebruik. Voor die infectie wordt ook altijd gewaarschuwd op de doosjes, maar zolang je netjes om de vier uur zou verwisselen, zou er niets aan de hand zijn. Maar guess what, het heeft weinig te maken met de bacteriebron die je zelf met bloed zou kunnen veroorzaken, maar er wordt voor gewaarschuwd omdat de tampons van een combinatie van katoen en kunstzijde gemaakt worden. Het probleem? Wanneer je als vrouw genoeg staphylococcus aureus-bacteriën down under heeft, is dat de optimale situatie voor de productie van het giftige TSST-1. Met 100% katoen zou je hier dus geen risico mee lopen.

Ik gebruik al jaren de normale synthetische tampons blijkbaar en heb er gelukkig geen last van. Ook ken ik niemand die er last van heeft, maar nu ik dit weet is dat voor mij voldoende om voortaan op zoek te gaan naar 100% katoenen tampons. Daarnaast weet ik dat je daar benee heel makkelijk dingen op kunt nemen. Wel eens gehoord van een wodka-tampon? Schijnt de manier te zijn om alcohol lekker snel je bloed in te laten stromen. Het idee is niet zo fijn dan dat er een tampon met zorgwekkende ingrediënten zich iedere maand wat uren op die plek begeven toch?

Dit artikel had ik al sinds juni op de planning staan. Iets met uitstelgedrag. Maar afgelopen week kreeg ik out of the blue een pakketje binnen van Yoni: het merk dat onder andere tampons van biologisch katoen uitbrengt. Ik was zo blij als een kind! Dikke aanrader dus dat Yoni, weg met al die chemische meuk.