‘Je hoeft toch niet af te vallen?’

afvallen fitness

Zodra je als slank persoon roept dat je gezond aan het eten bent, krijg je het om je oren. ‘Je hoeft toch niet af te vallen?’, ‘Meid wat doe je jezelf aan?’ of ‘Heb je anorexia ofzo?’. Mijn haren gaan er van overeind staan. Want wat zeg je eigenlijk? Dat als je al slank bent van jezelf, je niet alleen maar gezond zou mogen eten? Nee, dan móét je dus eigenlijk ook snacken?

Ook slanke vrouwen willen gezond zijn en blijven. En ja, iemand met curves
kan ook heel mooi zijn, maar net als dat meiden met een grotere maat er soms niets aan kunnen doen, kunnen slanke dames er ook niet altijd iets aan doen. Mijn moeder is slank van zichzelf, net als ik. Als wij ons helemaal laten gaan, zullen we misschien maximaal 6 tot 7 kilo aankomen. Maar moeten we dat willen? Ik geef de voorkeur aan een fit en slank lichaam. Sinds dat ik meer ben gaan sporten, ben ik gemotiveerder om gezonder te eten. Zeker als ik zie dat dat gezonde eten ook echt zorgt dat ik een mooier en gespierder lichaam krijg.

Waarom ik mezelf deze doelstellingen dus ‘aan doe’? Om eens te kijken wat het met mijn lichaam doet. Ik heb jarenlang elke dag gesnoept, gegeten wat ik wilde en ik hou te veel van eten om voor eeuwig om een streng size zero dieet te volgen. Met het strenge eetschema dat ik nu volg, zorg ik juist dat ik veel gezonde vetten binnenkrijg door bijvoorbeeld avocado’s, kokosolie en noten. So don’t worry: ik heb geen anorexia.

Ik zal binnenkort ook een blog schrijven over wat ik deze maand doe: mijn vetpercentage af laten nemen. Dat heeft namelijk niets met afvallen te maken. Sterker nog, als ik echt af ga vallen moet ik op gaan passen, want dan worden er ook spieren afgebroken.

13 Comments

 1. SportyMeMary 18 februari 2013 at 11:55

  Heel goed! Helemaal mee eens! Kijk uit naar het artikel over het af laten nemen van je vetpercentage. Ben zelf ook op een leuke en gezonde manier met eten en sporten bezig (Just LOVE it) en vind zoals gezegd je blog erg nuttig en heerlijk inspirerend! You go! Grtjs

  View Comment
 2. Laura 18 februari 2013 at 17:52

  Ik ken het gevoel maar al te goed. Inmiddels ga ik namelijk ook regelmatig naar de sportschool, maar omdat ik nog steeds ondergewicht heb, krijg ik vaker wel dan niet van die wat-doe-jij-hier blikken. Heel frustrerend, want ik sport vanwege mijn gebrekkige gezondheid en mijn pijnlijke lichaam. Hoe ironisch het ook klinkt, ik ga juist om ervoor te zorgen dat ik verder kan komen met mijn herstel van de anorexia.

  Heel fijn om te lezen dat jij niet gaat om af te vallen, maar om goed in je vel te zitten en gezond te zijn 🙂 Keep up the good work!

  View Comment
 3. Merel 6 april 2013 at 20:27

  Ik ben vooral wat het eerste stukje betreft het zó met je eens! Op mijn werk word wel 3 keer per week taart uitgedeeld. Ik (slank) neem daar niet van en krijg íedere keer commentaar: ‘Ben je aan de lijn?’ ‘Je bent toch niet dik?’ ‘Kom je heel snel aan?’ ‘Je kan het best hebben hoor!’ Neeneenee!! Commentaar komt trouwens het meest van rokers, alsof ik iets zo aannemen van mensen die puur vergif staan op t zuigen. Ik leef gezond om dezelfde redenen als jij en hoef mijn lichaam niet iedere dag vol te gooien met suikers die niets goeds doen!

  View Comment
 4. Carlijn 3 mei 2013 at 09:06

  Héél erg herkenbaar! Ik krijg de vraag ook vaak, waarom ga jij sporten?! waarom let jij op je voeding?! Vreselijk frustrerend om dat keer op keer uit te leggen. De vraag komt overigens altijd van niet sporters en opvallend genoeg van mensen die zelf ook size zero hebben.
  Waarom moet ik uitleggen dat ik sport? Met een 40-urige kantoorbaan + auto onder de kont die me voorheen overal naartoe bracht. Onbegrijpelijk dat mensen de vraag stellen en zelfs vaak suggereren “ik maak me wel zorgen om jou hoor, met je sport fanatisme, je valt veel te veel af”.

  View Comment
 5. Jorien 10 mei 2013 at 21:39

  Erg herkenbaar! Ook wat Merel en Carlijn zeggen is bij mij het geval: snacken op het werk is meer regel dan uitzondering. Ik heb ruim 1,5 jaar stil gezeten wat sporten betreft en ben sinds 2 maanden op mijn voeding aan het letten en heb het sporten weer opgepakt! Ik voel me er goed bij, maar omdat mijn collega’s wel merken dat ik minder snoep en gezonder eet krijg ik al ‘slanke den’ ook de opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd, waarop ik reageer dat ik het voor mezelf doe, om mezelf beter en fitter te voelen. En wat de rest dan denkt… kan me worst wezen;)

  View Comment
 6. Sam 14 mei 2013 at 11:13

  Amen!

  View Comment
 7. PR 21 mei 2013 at 13:42

  En zo is het!

  Doodmoe word je van dat soort mensen!

  View Comment
 8. Cleanie 3 juni 2013 at 14:03

  Juist goed om wel te trainen. Ik ben helaas niet gezegend met een slank lichaam maar ben nu goed bezig. Ik zie ook vaak zat slanke mensen die er super ongezond uitzien en niet strak. Dan liever wat ronder maar wel strak, ik doe in ieder geval mijn best ervoor 🙂

  View Comment
 9. Klasminda 12 juli 2013 at 14:27

  Heel herkenbaar, zo’n reactie. Ik krijg hem ook vaak naar mijn hoofd geslingerd, als ik weer paraat sta om lekker te gaan rennen. Of als ik niet zoveel uit de verjaardagsschalen pak. Ik heb gewoon geen behoefte aan ongezond eten, en bewegingsarmoede. Dat je slank bent van jezelf betekent niet automatisch dat je ook gespierd bent. Daar moet nog steeds voor gesport worden. En een slank iemand die ongezond eet en te weinig beweegt heeft dan ook nog steeds een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Gezond leven is een aanrader voor iedereen. Zolang je jezelf niet overtraint of onvolwaardig eet of juist overdrijft met een teveel aan voedingssupplementen, is er niks mis mee. Luister naar je lichaam, dan weet je of je goed bezig bent.

  View Comment
  • Ali 29 januari 2014 at 10:25

   Jag e4r inte den som tar strid bara ff6r att ta strid, men he4r ke4nner jag att jag fe5r se4tta ner foten. Beste4mt. Polkan sle5r apelsinkrokanten 7 dagar i vkcean e5ret runt.

   View Comment
 10. linda 27 november 2013 at 12:49

  Wat ik grappig vind is dat het woord slank gebruikt wordt.
  Dikke mensen (laat ik het gewoon even bij naam noemen)
  die gebruiken altijd het woord mager.
  Volgens mij ben je pas mager als je je botten kan tellen.
  We zijn heerlijk slank en we hoeven niemand verantwoording af te leggen.
  Ik kan eten wat ik wil maar ik kom geen gram aan.
  Ik kan de leukste kleding aan, je hoeft niet steeds te denken wat je wel of niet mag eten.
  Natuurlijk moet iemand die slank is zijn gezondheid in de gaten houden, want dat is een heel groot misverstand.
  Ik sport ook, en ik kreeg van een medewerker te horen dat ik er toch niet bent om af te vallen.
  Nee natuurlijk niet misschien gewoon om lekker bezig te zijn en je conditie op peil te houden?!
  Dat moet een medewerker toch wel weten.
  En wat me altijd op valt is dat het alleen vrouwen zijn die dit soort opmerkingen maken. GEK HE””

  View Comment
 11. Sophie 29 december 2013 at 17:19

  Ben het hier helemaal mee eens! Heel toevallig vroeg mijn vader vorige week waarom ik zo bezig was met gezond eten en of ik misschien anorexia had. Ik schrok hier zo van! Hij is opgegroeid met het idee ‘je moet flink eten’, terwijl hij niet door heeft hoe belangrijk het is om niet per se veel te eten, maar wel gezond.

  View Comment
  • Wulan 29 januari 2014 at 05:31

   Jag skulle ge4rna vilja ha ett eprtxeutle5tande pe5 se4songsmaraboun, den de4ringa vintervit…Litar ju pe5 ditt omdf6me, e4ven om frukt&mandel fe5r mig att tveka… =)

   View Comment

Comments are closed.