JOMO: The joy of missing out

Heb je wel eens van FOMO gehoord? Fear of missing out. Dat gaat dus over de angst die je voelt wanneer je iets leuks denkt te missen. Dat gaat niet alleen om fysieke events, maar ook over 24/7 op je telefoon kijken. We zijn allemaal gewend aan social media en je Facebook tijdlijn checken is net zo normaal als naar de wc gaan. Maar nu is er iets nieuws in opkomst, waar ik mezelf erg in herken: JOMO: joy of missing out.

Rust
Mijn vriendin Raquel dacht direct aan mij in deze term en wees me er op. Zonder dat ik het door heb gehad, ben ik de laatste tijd heel erg team jomo: ik kies er bewust voor om wat vaker disconnected te zijn. Ik wil steeds vaker een paar uur per dag ‘met rust gelaten worden’. Het begon met mijn telefoon die ik eerst om 21u van internet ontdeed. Daarna ging ik vijf dagen naar Spanje waar ik mijn telefoon helemaal niet op wifi aansloot en tegenwoordig zet ik (als ik thuis ben) mijn telefoon vaak om 20u al offline: tijd voor mezelf.

Non-stop online
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar de hele dag krijg ik mails, snapchats, Facebook-berichten en ga zo maar door. Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt dól op social media. Het is heerlijk dat Spotify afspeellijsten aanbiedt die afgestemd zijn op mijn stemming of smaak, het is enorm vermakelijk om alle vlogs van influencers te bekijken en ik word nog steeds heel graag wakker met mijn Instagram feed. Maar ik word er steeds bewuster van dat we de hele dag superveel prikkels van smartphones krijgen. Ik kom bijna niet meer aan een boek lezen toe en onder het koken sta ik constant appjes van die dag te beantwoorden: zo ben je eigenlijk nergens met je volle aandacht bij.

Vraagtekens
Het lukt me onwijs goed om te minderen en ik merk dat ook mijn vriend er op begint te letten. Vaak lagen we samen in bed op onze telefoons te spelen voor we gingen slapen en zelfs tijdens het tv kijken zit ik vaak nog te klooien met mijn iPhone, bizar toch? Wat nog bizarder is: de reactie van mensen nu. Er zijn heel veel mensen die zich laten inspireren, mij gelijk geven en ook minder connected proberen te zijn, maar er is ook een andere reactie. Als ik niet binnen 24u op een appje reageer krijg ik vraagtekens gestuurd, ‘hello’ of ik word wer wakker met 20 app berichten van familie of vriendinnen waardoor ik ’s ochtends direct weer een uur met mijn telefoon bezig ben. Het is nu eigenlijk niet meer FOMO of JOMO: mensen lijden aan FOA: Fear of abandonment. Iedereen wordt maar verplicht verjaardagen op Facebook bij te houden, zo snel mogelijk te antwoorden op appjes of te reply’en op een e-mail. En waarom is dat? Eigen onzekerheid? Gewenning? Tijd om te disconnecten jongens: welkom bij team JOMO.

12 Comments

 1. Cindy 9 december 2015 at 11:52

  Ik nam al nooit mijn mobiel mee als ik ga slapen, die laat ik achter in mijn woonkamer. ’s Ochtends kijk ik heel even op mijn mobiel om te kijken of ik een berichtje heb over het werk, maar meer niet. Ik betrap me er wel op dat ik ’s avonds redelijk wat op mijn mobiel kijk, maar tijdens werktijd ook niet, mag ook niet eens. Ik vind het wel prima eigenlijk: Gisteren moest ik ergens een uur wachten en er lagen fijne tijdschriften en eentje heb ik helemaal doorgelezen i.p.v. op mijn mobiel zitten. Wat was dat onwijs fijn! Goed artikel.

  View Comment
 2. Manisha 9 december 2015 at 13:14

  En weet je wat zo gek is? Dat ik me nu ook al druk maak over “hoe ben ik te bereiken als ik op Bali zit?”. Ik ga volgende week naar Bali toe voor 4 weken, heerlijk, ik verheug me er echt op. Maar vroeger was het dan zo: Doei, tot over 4 weken en als er echt iets is kun je me mailen! Dan belde je collect met het thuisfront, maximaal 2x. Maar nu moet je leuke foto’s posten, selfies maken, eten fotograferen, app verslagen van je dag maken aan fam en vrienden…om zo maar te laten zien dat het goed met je gaat, waar je bent en dat het zo leuk is hier.
  Ik twijfel! Misschien ga ik wel echt eens 4 weken off line om te zien hoe dat ook al weer is. Om niet constant m’n telefoon te checken bij elke mogelijkheid dat zich gratis Wifi voordoet. Lekker de boel de boel laten en het allemaal wel weer zien als ik terug ben…..
  Herkenbaar artikel!

  View Comment
 3. Michelle 9 december 2015 at 14:39

  Interessant artikel. Ik ben eigenlijk ook een beetje ‘verslaafd’ aan mijn telefoon, als je het zo kunt noemen. Ik verveel me vaak in de avond en dan bekijk ik weer mijn Instagram-feed en alle blogs in Bloglovin. Ook vind ik het vervelend als iemand niet meteen terug appt. Wat is dat raar eigenlijk. Zo geniet je niet eens meer van alle dingen die zich in real life afspelen, zoals de gezelligheid van familie.

  View Comment
 4. Dieneke 9 december 2015 at 16:15

  Wat een goed artikel! Ik ben hier de laatste tijd ook zo mee bezig, zeker nu ik al twee maanden aan het reizen ben en nog vier maanden wegblijf. Iedereen thuis verwacht facebook updates, instragamfoto’s, whatsappjes en blogs. Ik ben nu in Hong Kong en IEDEREEN zit non-stop op zijn telefoon te kijken, ze lopen tegen elkaar op, struikelen en houden rijen op, waardoor ik me nog bewuster ben van het feit dat die telefoon ons weerhoudt van zien wat er voor je neus gebeurt.
  Ik denk er dus ook over na om voor een langere tijd offline te gaan, maar wat jij doet, om 20u offline, vind ik ook een top idee. Tijd voor jezelf, voor een boek of voor je huisgenoot ;-). Als ik besloot een maand offline te gaan, want dat is nu het plan, dan zal ik uitvoerig verslag doen =D
  Ben benieuwd naar je andere tips om JOMO te zijn/doen.
  xxx Dieneke

  View Comment
 5. Nicole 9 december 2015 at 16:19

  Goed artikel! Ik kan me hier zo erg in vinden. Ik kan me erg irriteren aan mensen die continu met hun telefoon bezig zijn terwijl je met ze praat. En ik vind het ook lekker om af en toe mijn telefoon gewoon even uit te zetten. Dan kun je inderdaad je aandacht meer richten op dat waar je mee bezig bent.

  View Comment
 6. Nicole 9 december 2015 at 16:21

  Oja, deze maand heb ik daarom ook een Facebook detox. Ik vond namelijk dat ik daar veel te veel tijd in stopte.

  View Comment
 7. Zonderzooi 9 december 2015 at 16:36

  Ja ik ken het ook! Ik vind social media heerlijk maar probeer vaak 1 uur voordat ik ga slapen rustig een boekje te lezen, lekker theetje erbij, even niet de hele tijd met anderen bezig zijn. Merk dat ik daardoor ook veel rustiger ben als ik ga slapen.

  View Comment
 8. Manwai 9 december 2015 at 20:46

  Ik ben de laatste tijd ook bezig met het disconnecten met het internet.
  Like you said, love social media alleen ik merk dat ik offline ben veel meer rust en joy voel.
  Dus yeAhs team JOMO.

  View Comment
 9. Melle 9 december 2015 at 22:04

  Wat een leuke blogpost. Ik had er nog nooit over gehoord maar ik sluit me – voor een deel dan – wel aan bij team Jomo. Tijdens het eten de telefoons aan de kant voor quality time maar ook wel een beetje met nieuws en tv kijken leef ik onder een steen. Ik moet zeggen, het bevalt me prima daar zo 😉

  View Comment
 10. Kim 9 december 2015 at 22:14

  Helemaal waar. Ik ben voor. Je voelt tegenwoordig zo’n continue druk om alles direct te moeten doen, snel te antwoorden op een appje en alles maar in een rush te doen. Ik sluit mij aan bij team JOMO

  View Comment
 11. Anneroos 9 december 2015 at 23:50

  Een goed artikel dat me bewuster maakt. Ik lig momenteel ook in bed met mijn telefoon, terwijl ik eigenlijk al moet slapen. Misschien ook maar eens proberen om vanaf 20:00 mijn wifi uit te zetten.

  View Comment
 12. Ynske 18 december 2015 at 20:02

  Een tijd geleden, ook op jouw blog, had ik gelezen dat je wat minder op je telefoon wou zitten. Eerlijk gezegd vond ik dat enorm inspirerend, en daardoor probeer ik tegenwoordig ook te minderen. Eerlijk is eerlijk, ik vind het moeilijk. ’s Avonds wil ik toch mijn vriend even een goede nachtrust wensen, en die slaap app die mijn slaap trackt + relaxte wekker heeft moet ook aan worden gezet. En dan is die vlog van iemand kijken toch ook nog wel erg verleidelijk. Toch denk ik dat ook ik op de goede weg ben. Zo lees ik tegenwoordig weer boeken (en niet alleen op vakantie haha!), en tijdschriften. Tijdens de uur in de bus naar huis kijk ik niet meer constant naar het schermpje, maar ook eens naar de omgeving. Heel erg relaxt is het wel! Goed om te horen dat het bij jou er goed mee gaat, dat geeft mij ook weer inspiratie 🙂

  View Comment

Comments are closed.