Hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf leert kennen. Zo begin ik te merken dat ik langzamerhand een soort jongere versie van mijn moeder begin te worden. Gelukkig is dat in mijn geval niet heel erg, maar it freaks the hell out of me! Want als puber dacht je toch dat je heus héél anders zou zijn als je ouders. Want je wist alles beter en ouders zijn per definitie op die leeftijd niet cool.

De morgenstond heeft…
Eén van de dingen die me het afgelopen jaar is gaan opvallen: ik ben een ochtendmens. Hell no, I said it! Heb ik blijkbaar ook van m’n ma. ’s Avonds ben ik weinig meer waard. Wat zeg ik, aan het einde van de middag begint mijn energie al af te nemen. Het is heus niet zo dat ik iedere dag zingend uit mijn bed spring, maar wakker worden is nooit lastig. En doordat ik ’s morgens blijkbaar zoveel energie heb, ben ik supersnel. Binnen 20 minuten heb ik alles gedaan en ruim ik m’n huis op, doe ik mijn administratie of maak nog even snel een blogpost. Typisch een ochtendmens dus, maar wat zegt dat nou eigenlijk (niet) over je?

Eerst wat feitjes:
– Ongeveer 25% van de mensen is een avondmens.
– Ochtendmensen zijn goede ontbijters en hebben eetlust bij het opstaan
– Avondmensen zijn vaak tussen 19u en 21u op z’n scherpst, ochtendmensen tussen 8u en 10u (en bij fel licht).
– Ook op vrije dagen staan ochtendmensen vroeg op.
– Pubers zijn vaak avondmensen, terwijl jonge kinderen en volwassenen vaker ochtendmensen zijn.
– Je hebt kortslapers (19% van de mensen slaapt 4-6u per nacht) en langslapers (19% van de mensen moet 9-14u lang slapen)

Het verschil
Avondmensen gaan later naar bed en zijn ’s avonds energieker dan ’s ochtends, dat is duidelijk. Maar waarin ligt nog meer verschil? Avondmensen zijn dus vaak slechte ontbijters, eten hun avondeten vaak laat. ‘Nou en’ zou je zeggen, maar dat heeft een gevolg; avondmensen hebben een grotere kans op overgewicht. Ook komen ze toch echt vaak nachtrust tekort. Ze moeten immers vaak net zo vroeg op hun werk verschijnen als de van nature vroege vogels.

De vroege vogels hebben zo te horen dus mazzel en ook de werktijden van tegenwoordig zijn meer in hun voordeel. Ben je een avondmens en zou je wel wat meer een ochtendmens willen worden? Helaas, je kunt aan je eigen biologische klok niet heel veel doen. Veel buiten zijn is het enige dat je bioritme een beetje zou kunnen bijsturen.

Weet je niet zo goed of je een ochtend- of avondmens bent, maar ben je wel benieuwd? Je kunt hier een test doen.