Ochtend- of avondmens: wat zegt het?

Hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf leert kennen. Zo begin ik te merken dat ik langzamerhand een soort jongere versie van mijn moeder begin te worden. Gelukkig is dat in mijn geval niet heel erg, maar it freaks the hell out of me! Want als puber dacht je toch dat je heus héél anders zou zijn als je ouders. Want je wist alles beter en ouders zijn per definitie op die leeftijd niet cool.

De morgenstond heeft…
Eén van de dingen die me het afgelopen jaar is gaan opvallen: ik ben een ochtendmens. Hell no, I said it! Heb ik blijkbaar ook van m’n ma. ’s Avonds ben ik weinig meer waard. Wat zeg ik, aan het einde van de middag begint mijn energie al af te nemen. Het is heus niet zo dat ik iedere dag zingend uit mijn bed spring, maar wakker worden is nooit lastig. En doordat ik ’s morgens blijkbaar zoveel energie heb, ben ik supersnel. Binnen 20 minuten heb ik alles gedaan en ruim ik m’n huis op, doe ik mijn administratie of maak nog even snel een blogpost. Typisch een ochtendmens dus, maar wat zegt dat nou eigenlijk (niet) over je?

Eerst wat feitjes:
– Ongeveer 25% van de mensen is een avondmens.
– Ochtendmensen zijn goede ontbijters en hebben eetlust bij het opstaan
– Avondmensen zijn vaak tussen 19u en 21u op z’n scherpst, ochtendmensen tussen 8u en 10u (en bij fel licht).
– Ook op vrije dagen staan ochtendmensen vroeg op.
– Pubers zijn vaak avondmensen, terwijl jonge kinderen en volwassenen vaker ochtendmensen zijn.
– Je hebt kortslapers (19% van de mensen slaapt 4-6u per nacht) en langslapers (19% van de mensen moet 9-14u lang slapen)

Het verschil
Avondmensen gaan later naar bed en zijn ’s avonds energieker dan ’s ochtends, dat is duidelijk. Maar waarin ligt nog meer verschil? Avondmensen zijn dus vaak slechte ontbijters, eten hun avondeten vaak laat. ‘Nou en’ zou je zeggen, maar dat heeft een gevolg; avondmensen hebben een grotere kans op overgewicht. Ook komen ze toch echt vaak nachtrust tekort. Ze moeten immers vaak net zo vroeg op hun werk verschijnen als de van nature vroege vogels.

De vroege vogels hebben zo te horen dus mazzel en ook de werktijden van tegenwoordig zijn meer in hun voordeel. Ben je een avondmens en zou je wel wat meer een ochtendmens willen worden? Helaas, je kunt aan je eigen biologische klok niet heel veel doen. Veel buiten zijn is het enige dat je bioritme een beetje zou kunnen bijsturen.

Weet je niet zo goed of je een ochtend- of avondmens bent, maar ben je wel benieuwd? Je kunt hier een test doen.

15 Comments

 1. Marvin 28 oktober 2015 at 10:39

  Ik ben overduidelijk een ochtendmens. Zodra de wekker gaat sta ik te springen naast m’n bed…

  View Comment
 2. Anouk 28 oktober 2015 at 10:51

  Ik weet nooit goed wat ik ben..Ik pas het beste in Spaanse/Italiaanse ritme..vroeg opstaan..dutje..laat naar bed gaan.
  Maar ik weet het nu 🙂 Ik heb net de test gedaan: ‘U neigt ertoe een ochtendmens te zijn’. Leuk artikel!

  View Comment
 3. Michelle 28 oktober 2015 at 10:54

  Nou ik heb overduidelijk ‘pech’ want ik ben echt een avondmens. Ik heb ’s avonds veel energie, eet mijn diner altijd laat en ontbijten vind ik moeilijk, omdat ik er vaak geen trek in heb. Beetje jammer, maar leuk artikel!

  View Comment
 4. Laura 28 oktober 2015 at 13:28

  Haha ik ben echt overduidelijk een avondmens. Opzich vind ik het ook niet erg om in de avond pas op dreef te komen en te gaan werken, maar de ochtend blijft wel een gevecht. Net wat je zegt.. ik moet net zo vroeg op kantoor zitten, waardoor mijn slaap uiteindelijk altijd te kort is. Ik zou wel meer een ochtendmens willen zijn, dus met dat project ben ik wel even zoet. Bedankt trouwens voor je linkje! De test had ik niet zo zeer nodig, maar de site vind ik heel interessant om te lezen 🙂

  View Comment
 5. Daniëlle 28 oktober 2015 at 19:27

  Wat leuk om te lezen! Ik ben zelf echt een ochtendmens wat ook nog eens veel slaap nodig heeft, maar mijn vriend is echt een avondmens!
  De dingen die je over avondmensen schrijft herken ik echt enorm in hem.

  View Comment
 6. Rowan 28 oktober 2015 at 19:29

  Ik ben zeker weten een ochtendmens! Ik wil altijd lekker stevig ontbijten ’s ochtends. Mijn beste vriendin háát ontbijten, dus volgens mij is zij meer een avondmens haha.

  View Comment
 7. Nicole 28 oktober 2015 at 21:23

  Ik heb dus overduidelijk pech. Ik ben echt een avondmens, tot 2 uur na opstaan komt er helemaal niets uit me hoe graag ik ook wil.

  View Comment
 8. Anneroos 29 oktober 2015 at 17:16

  Balen! Ik ben overduidelijk een avondmens.. eigenlijk wist ik dit al, maar de test bevestigde dit nog eens

  View Comment
 9. joyce 31 oktober 2015 at 20:12

  Ik ben dus echt van avondmens naar ochtendmens gegaan maar heb s middags juist de minste energie. In de avond kan ik soms een energiestuip krijgen waardoor ik weer niet op tijd naar bed ga. Ook irritant haha

  View Comment
 10. Danielle 31 oktober 2015 at 20:55

  Avondmens. Maar met avonddiensten is dat niet zo erg, hoef pas later te beginnen met werken dus kom wel aan mijn uurtjes slaap 😛

  View Comment
 11. Anouk 1 november 2015 at 19:09

  Ik ben een ochtendmens volgens de test, dat klopt! Ik ben een van de weinige pubers die het lekker vind om vroeg op te staan, maar laat naar bed vind ik ook niet erg haha

  View Comment
 12. Astrid 2 november 2015 at 15:52

  Volgens de test ben ik geen uitgesproken ochtend- of avondmens. Ik presteer het beste aan het begin van de middag denk ik. Om het maar zo te zeggen: ik klaag als ik om 8:30 een tentamen heb en dus 6 uur mijn bed uit moet, maar ik klaag net zo hard over een tentamen dat pas om 17:00/18:00 begint. Vanaf een uurtje of 10:00 tot 16:00 ben ik gewoon op mn best. ’s Morgens vroeg mijn bed uitkomen is echt niet chill en ik ben ook ontzettend afhankelijk van meerdere wekkers, maar vaak lig ik ook wel weer tussen 10 en 12 ’s avonds in bed. Mijn eetlust is ’s morgens ongeacht het tijdstip wel dusdanig goed dat ik absoluut niet zonder ontbijt de deur uit wil. 😛 (tenzij ik eens in de paar maanden een HEMA ontbijtje doe, haha!)

  View Comment
  • sas 15 november 2015 at 19:48

   Precies dit 🙂 kon ikzelf wel geschreven hebben 🙂

   View Comment
 13. Marlou | Followfitgirls 4 november 2015 at 11:27

  Leuke test! Ik ben een ochtendmens volgens de test, en dat klopt zeker! Heerlijk om s’ochtends wat eerder op te staan en nog wat aan de rest van je dag te hebben.

  View Comment
 14. Stefanie 5 november 2015 at 22:25

  ik heb wel een beetje van beide, ik houdt het op een dag makkelijk lang uit en moet me dan ook op tijd mijn bed insturen aangezien ik anders in de ochtend niets waard ben. Maar gedurende de werkdag kan ik nog het meeste in de ochtend doen, in de middag is al mijn concentratie ver te zoeken.
  Uit de test kwam ook dat ik geen uitgesproken ochtend of avondmens was, grappig.

  View Comment

Comments are closed.