Bij Refleqt Clinic aan de Health Check

Eind april 2017 besloot ik te stoppen met de Yasmin-pil. Uit het niets stond het me tegen om iedere dag hormonen te slikken, terwijl ik juist zo veel mogelijk puur eet. En het had nog een andere reden: ik wist dat de Yasmin-pil mijn acne alleen maar onderdrukte en dat het eruit zou komen zodra ik zou stoppen -om ooit zwanger te worden-.

Roacctutane
Ik stopte en zocht vrijwel direct contact met een dermatoloog en mijn huidtherapeut Annelijn van Ierland. De dermatoloog gaf aan bij het zien van mijn oude acne-foto’s: als het weer zo wordt, kun je smeren wat je wil met allerlei producten, maar dan gaat alleen roaccutane helpen. Bij dit paardenmiddel mag je no way zwanger worden en ook een half jaar na gebruik niet. Ik besloot het ontpillen dus door te zetten en te kijken wat het me bracht.

Gevoel
Na twee weken merkte ik qua gevoel al verschil. Ik was minder emotioneel en voelde me lichter. Alsof er een zware deken van me af was. Ik noemde het ‘gegronder’, maar vind het moeilijk in woorden uit te drukken. Ook was ik vaak misselijk en dat was compleet weg.

Orthomoleculair arts
Qua huid ging het de eerste weken prima en merkte ik vooral dat het wat vetter werd. Daarna kreeg ik mini-puistjes langs mijn slapen en later mijn kaaklijn. Ook die trokken weg en even leek het goed te komen. Dagelijks gebruikte ik salicylzuur van Paula’s Choice en een natuurlijke moisturizer en dit leek al heel goed te werken. Maar na zo’n vijf maanden begonnen de eerste ontstekingen zich te vormen. Bij een orthomoleculair arts, Franca van der Smit, werd ik onderzocht. Ze schreef me supplementen voor en adviseerde me een bloedtest af te laten nemen, waarbij je op anti-stoffen getest wordt voor meer dan 200 voedingsmiddelen. Zo gezegd, zo gedaan en begin oktober belde ze met de uitslag: op alle soorten gluten sloeg mijn balkje rood uit. Of ik voor zeker 6 maanden kon stoppen met gluten. Direct zette ik de knop om: dit ging lastig worden, maar ik kon dit.

Annelijn
Ik vertelde iedereen dat ik glutenvrij at, zocht uit waar het allemaal in zat en hield me er streng aan. In combinatie met de peelings van Annelijn, gevolgd door de IPL- en laserbehandelingen herstelde mijn huid goed. Nog steeds had ik geen droomhuid, maar verschil merkte ik zeker. Vanaf maart ben ik langzaam weer gluten toe gaan voegen en nu eet ik ongeveer om de dag gluten. Ik merk qua huid geen verschil (gelukkig!), maar let vooral op mijn energie. Als ik voor glutenvrij kan kiezen, doe ik dat nog steeds.

Cyclus
Mijn cyclus leek eerst direct weer normaal, maar dan ging ik ver over de 50 dagen heen. Drie zwangerschapstesten later, bleek het toch echt door het ontpillen te komen. Nu zit ik rond de 38 dagen, nog steeds heel lang, maar mijn eisprong voel ik wel. Die schrijf ik vervolgens op en precies 13 tot 14 dagen later ongesteld te worden. Ik ben benieuwd of dit zo lang blijft of dat mijn cyclus nog richting de 30 dagen gaat, keep you posted!

Bekijk hier de video die ik na een half jaar maakte.