Om heel eerlijk te zijn had ik hier echt nog nooit van gehoord. Maar Claartje van Foodness was onlangs bij Mr Porter eten (nee geen date, het restaurant in het W Hotel) en probeerde dit ontbijt. Zo ging dat:

Claartje: “Er stond er ook shakshuka op het ontbijtmenu. Dát moest ik zelf ook proberen. Shakshuka ken ik uit het kookboek van Ottolenghi (die man is ook overal!) en bestaat uit een pittige tomatensaus waarin je eieren gaart. Allemaal in één pan, dus afwastechnisch een pareltje. Zelf maakte ik vier porties in één pan (en at zelf uiteraard een dubbele portie), maar je kunt ze ook per portie in een schaaltje serveren zoals Mr Porter doet. Of je kappertjes of ansjovis gebruikt maakt niet zoveel uit; Ottolenghi gebruikt zelf ingemaakte zoute citroen in plaats van kappertjes of ansjovis, maar dat vind ik persoonlijk niet zo lekker. Als je geen harissa kunt vinden is paprikapoeder of cayennepeper (of een combi van die twee) ook een goede optie.

Nodig:
1 ui in ringen
3 knoflookteentjes in plakjes
2 paprika’s in stukjes
5 rijpe tomaten in stukjes
1 tl kappertjes (of ansjovis)
1/2 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder (of harissa, of cayennepeper)
4 eieren

Bereiden:
1. Verhit een flinke eetlepel olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook goudbruin in een paar minuten.
2. Voeg de paprika toe en bak 3-4 minuten. Voeg dan de kruiden toe (komijn, harissa, paprika- of cayennepoeder) en schep even om.
3. Voeg de stukjes tomaat toe en kappertjes/ansjovis/zoute citroen toe en roer door. Voeg eventueel een snufje zout toe indien nodig, of juist een klein schepje suiker als het te zuur smaakt.
4. Laat op laag vuur een kwartier sudderen, en voeg een paar eetlepels water toe als je mengsel te droog wordt.
5. Maak na een kwartier 4 kuiltjes in de tomatensaus en breek in elk kuiltje een ei. Laat in nog eens een kwartier tijd stollen, met een deksel op de pan.

Serveer met (volkoren) brood. Voor een glutenvrij gerecht kies je uiteraard een glutenvrij brood.

Yum!

 

Heb je trouwens al gezien dat de website van Foodness in een nieuw jasje is gestoken?