Stoppen met alcohol

Ik ben niet het type gezondheisfreak dat alleen maar havermout eet, kiemen maken mij niet heel gelukkig en ik vervang ook niet al mijn rijst door bloemkool. Dat laatste is wel heel lekker overigens en dat tweede heel goed voor je, maar ik dwaal af. Ik let namelijk wel op. Sinds ik drie maanden Rockstar Digital heb gedaan zelfs steeds beter. Ik weet nu de voedingswaarden van dingen uit mijn hoofd en kies in een restaurant sneller voor vis, kip of een salade dan dat ik me weer laat verleiden door minder goede dingen. Ook laat ik alcohol steeds meer staan. Ik ben nooit een fanatieke drinker geweest en ben al binnen een paar drankjes flink ‘teut’, maar nu ik weet dat ik een heel lage bloeddruk heb, weet ik ook direct waarom ik me na alcohol heel beroerd voel; die twee gaan niet zo lekker samen. Ik drink een enkele keer nog wel eens een glaasje in een restaurant bij het eten, maar verder laat ik het lekker staan! Afgelopen week kwam ik onderstaande facts tegen over wat er met je lichaam gebeurt na je laatste glaasje en daar ben jij na afgelopen weekend misschien ook wel nieuwsgierig naar!

Een uur na je laatste glas begint je lever keihard te werken om de alcohol uit je bloed te krijgen en dus vergiftiging te voorkomen. Ook maak je meer insuline aan, waardoor je zin krijg in koolhydraten (vandaar dat broodje shoarma na het stappen).

Na 12-24 uur wordt je bloedsuiker weer normaal, maar blijft de craving naar suiker. Alhoewel je liever ongezonde meuk wilt eten, kun je nu beter voor fruit en groenten kiezen. Daarnaast is het belangrijk om veel water te drinken, want door vochttekort voel je je extra brak.

Na 48 uur (na je 25e vooral heb ik gemerkt) gaat je lichaam detoxen. Het ergste is voorbij en afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die je tot je hebt genomen heb je nu nergens meer last van óf je hebt hier en daar nog wat hoofdpijn of algehele moeheid.

Vier dagen later ben je pas écht van de ellende af en wordt alles weer normaal. Tijd voor een nieuwe fles wijn of een gin tonic hoor ik je denken, maar als je nog even volhoudt, gebeurt er nog meer.

Na een week ga je namelijk dieper slapen en word je fysieke en mentale energie beter. Je huid wordt weer gladder en straalt meer en heb je last van eczeem of rosacea? Dan wordt dat ook weer minder.

Leuk dat stralende huidje na een week, maar houd het eens een maand vol! Want dan neem het vet in je lever al met 15% af en zul je zien dat je buikvet afneemt. Ook word je huid weer net nog wat mooier.

Nu ga ik misschien te ver, maar houd je een alcohol vrij jaar? Dan ben je veel buikvet kwijt (gemiddeld zelfs 6 kilo) en wordt de kans op mond, lever en borstkanker sterk verminderd. En je portemonnee? Als je ieder weekend zo’n twintig euro aan drank uitgeeft heb je nu zo’n 1000 euro bespaard.

Hoe vaak drinken jullie? En ben je er bewust mee bezig of helemaal niet?