077102a2adaa3d9331d6ce71ebaec3c1

Vroeger (als in; nog geen jaar geleden) was ik alleen maar van de explosieve sporten. Krachttraining, bootcampen en kickboksen; het liefst maakte ik van ieder rondje hardlopen nog een sprintwedstrijd. Yoga werkte op m’n zenuwen en van mijn probeersel bikram yoga kreeg ik vooral veel migraine. Op Bali gaf ik het een zoveelste kans en probeerde ik verschillende yogastijlen uit, want de één is de ander niet. Een tarotlezeres daar vertelde me uit het niets: ‘Jij moet geen yoga doen om te ontspannen zoals heel veel mensen doen. Jij wordt onrustig van yoga, maar dat komt door je instelling. Probeer alleen als doel te hebben je lichaam lekker te stretchen en laat het ontspannen maar varen.”. Sinds ik dat doe, geniet ik er veel meer van! En ben ik vaak juist heel erg ontspannen. Welke soorten ik fijn vind? Ashtanga, Yin, Vinyasa en Hatha. Tot nu toe, want allemaal heb ik ze nog niet uitgeprobeerd!

Ashtanga
Een lekkere intensieve les, te vergelijken met power yoga. Je volgt iedere les dezelfde serie houdingen waardoor je dus na een paar lessen lekker vertrouwd bent met de flow.

Hatha
Een fijne rustige les die iedereen kan doen. Deze les heeft een combinatie van fysieke oefening, ademhaling, meditatie en ontspanning.

Yin
Een heel langzame soort yoga die zich richt op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten. De posities houd je lang vast waardoor je vaak naar de spanning in je lichaam toe moet ademen om zo alles los te laten.

Kundalini
Hierin draait alles om de kundalini energie; de energiestroom in je lichaam. In deze vorm richt je je dus minder op ‘ingewikkelde’ houdingen, maar meer op je chakra’s en je bewustzijn. Dit is dus een iets spirituelere vorm.

Vinyasa
Voor iedereen die van actie houdt. Je wisselt veel yoga houdingen af in een vloeiende vorm met focus op ademhaling. Je richt je bij Vinyasa op fysieke inspanning, het vergroten van je kracht, concentratie en uithoudingsvermogen.

Er zijn nog véél meer soorten yoga, maar bovenstaande kom je het meest tegen in Nederland.