Ik ben een nuchtere, sportieve zweefteef. Kan dat? Blijkbaar. Ik ben eindeloos geïnteresseerd in mindfullnes, meditatie en zweverige dingen als leven na de dood en dingen aantrekken. Je kunt het zelf zo zweverig maken als je wil, maar feit blijft dat we allemaal bestaan uit energie. Je gedachten zijn energie, je lichaamscellen, organen: alles. En hoor je wel eens in jej yogales dat je je in de les gaat richten op het openen van een bepaald chakra en wat dat kan doen met je lichaam? Eindeloos interessant toch? Vandaag leg ik uit waar de zeven verschillende hoofdchakra’s voor staan.

Allereerst, wat is een chakra? Een chakra is een energiepunt waarmee je energie op kunt nemen of kunt weg laten stromen. Wanneer je energiestromen niet in balans zijn kun je lichamelijke klachten/blokkades hebben, maar ook emotionele.

Wortelchakra (root)
Deze (rood) zit aan de onderkant van je ruggengraat en zorgt er voor dat je kunt ‘aarden’. Deze chakra gaat over overleven en de basisbehoeftes in het leven, maar ook vertrouwen in het leven. De brughouding in yoga kan je helpen deze chakra te openen.

Heiligbeenchakra (sacral)
Deze zit rond je onderbuik (aan de voor- en achterzijde) en heeft de kleur oranje. Dit wordt ook wel het relatiechakra genoemd en houdt verband met je seksuele energie. Niet geheel onbelangrijk dus! Het staat ook voor het uiten van je emoties.

Zonnevlecht (solar plexus)
Deze ligt boven je navel en heeft de kleur geel. Deze chakra staat voor eigenwaarde en zelfrespect, maar ook over empathie en dingen accepteren zoals ze zijn. Er wordt gezegd dat als je dit chakra wil stimuleren, dat je dan je moet omringen met gele dingen en gele vruchten moet eten.

Hart (heart)
Deze ligt, niet geheel verrassend, ter hoogte van je hart, maar meer in het midden en heeft de kleur groen. Is deze verstoord? Dan kun je last hebben van benauwdheid. Deze chakra gaat om het kunnen geven en nemen van onvoorwaardelijke liefde, warmte en heling.

 

Keel (throat)
Het keelchakra ligt inderdaad bij je keel, maar stroomt aan zowel de voor- als de achterkant. Wanneer je veel negatief denkt, kan deze chakra geblokkeerd worden. Heb je snel een stijve nek, keelpijn of ben je vaak verkouden? Dan kun je proberen om jezelf beter te gaan uiten en alles te zeggen wat je dwars zit.

Derde oog (third eye)
Deze ligt tussen je wenkbrauwen en is paars. Deze gaat over waarnemen. We zien dingen namelijk allemaal zoals we zelf zijn en niet zoals ze écht zijn. Wanneer je problemen hebt met beslissingen nemen, dan moet je beter naar je intuïtie leren luisteren. Je kunt deze chakra stimuleren in de bekende child pose.

Kruin (crown)
Het kruinchakra is wit en verbind je met je ziel (en als je er in gelooft met de kosmos). Deze verzorgt de energie van de hersenen en stelt je in staat om je spiritualiteit (nogmaals als je er in gelooft) open te zetten.